Achterhoek

Eibergen wordt nog één keer verlicht door vuurwerkshow

Eibergen wordt nog één keer verlicht door vuurwerkshow
Eibergen wordt nog één keer verlicht door vuurwerkshow © Thijs Luiken
EIBERGEN - Eibergen zal zaterdag voor de laatste keer op spectaculaire wijze verlicht worden door een Spaanse vuurwerkshow. De show maakt deel uit van het Halloweekend, een driedaags evenement in het Berkellandse dorp.
"Andere dorpen hebben een tentfeest, een bloemcorso of een kermis. Wij zijn op zoek gegaan naar iets unieks en iets inclusiefs", aldus organisator en vuurwerkliefhebber Thijs Luiken. "Dit is iets wat niemand heeft en waar iedereen van kan genieten." De vuurwerkshow op zaterdag maakt deel uit van het driedaagse Halloweekend, volgens Luiken een van de grotere evenementen in de regio. Hoewel het evenement duizenden bezoekers naar het dorpje trekt blijven vrijwilligers uit. "Iedereen wil er naar kijken, maar de club mensen die wil helpen met het organiseren is te klein", vertelt Luiken, die niet zeker is over de toekomst van het Halloweekend. "De groep vrijwilligers die we hebben is enthousiast en het weekend gaat hopelijk volgend jaar wel gewoon door."
Dat zal dan zonder de Spaanse vuurwerkshow zijn, die zaterdag voor de tweede en laatste keer Eibergen verlicht. "Het is jammer, je wil mensen kennis laten maken met Eibergen en iets unieks brengen", vindt organisator. "Voor Nederlandse begrippen is deze show echt ongekend." De vuurwerkshow is bekostigd door liefhebbers uit Nederland, België en Duitsland, maar wegens een groeiend aantal regels vanuit de overheid en een tekort aan vrijwilligers is het volgens Luiken niet mogelijk om de show in Eibergen te laten voortbestaan.

Mascleta Nocturna

Als enige in Nederland heeft Eibergen de Spaanse vuurwerkshow Mascleta Nocturna naar zich toe weten te halen. "Dat is een show met heel veel sier- en heel veel knalvuurwerk", legt Luiken uit, het vuurwerk is gemaakt in Spanje en geïmporteerd naar Eibergen. "Normaal zie je bij vuurwerk gewoon kleurtjes in de lucht, maar bij deze show komt veel meer ritme en techniek kijken."

Invasie van mensen

Vorig jaar vond de show voor het eerst plaats in het Berkellandse dorp, toen kwamen ondanks de stromende regen 15.000 mensen kijken. "Hoeveel bezoekers er dit jaar zullen zijn is lastig in te schatten, want je verkoopt geen kaartjes", aldus de organisator. "Maar we houden rekening van een invasie van mensen en gezinnen die het mooi vinden om te zien." De organisatie verwacht dat naast Achterhoekers ook mensen uit Duitsland en België afreizen om de vuurwerkshow te aanschouwen.

Brandjes blussen

Hoewel de vuurwerkshow naar verwachting door veel mensen bekeken zal worden, staat de organisator zelf niet tussen het publiek. "Ik denk dat ik hem achteraf moet terugkijken", voorspelt Luiken. "Je doet het echt voor anderen, zelf ben je te druk met zogenaamde brandjes blussen."