Achterhoek

Lampjes brander minder in het centrum van Doetinchem

Lampjes brander minder in het centrum van Doetinchem
Lampjes brander minder in het centrum van Doetinchem © REGIO8
DOETINCHEM - De sfeerverlichting in het centrum van Doetinchem is dit jaar meer ingetogen vanwege de hoge energieprijzen. Wel kiest het Binnenstadbedrijf ervoor om mee te doen met het Oosterlicht, ook wordt de kunstijsbaan deze winter weer opgebouwd.
“Dat mensen ons centrum blijven bezoeken en er consumeren is namelijk van groot belang”, meldt voorzitter Jos Tiemessen van het Binnenstadbedrijf Doetinchem. “Want juist de komende feestmaanden zijn voor ondernemers erg belangrijk om in deze zware tijden te overleven.” Daarom wordt er energie gestoken in onder meer de ijsbaan, maar is het verbruik wel onder de loep genomen. Zo wordt het energieverbruik van de kunstijsbaan op het Simonsplein met veertig procent teruggebracht door ‘speciale bakken’. Ook is er dit jaar een meer sobere editie van het Oosterlicht.
De sfeerverlichting die elk jaar de binnenstad siert, brandt deze winter minder dan in andere jaren. Zo is de periode dat de lichtjes branden teruggebracht, dit duurt nu tot 16 februari. Ook is de brandtijd teruggebracht naar zeven uur per dag, tot 22.00 uur ’s avonds. “Bovendien gaat het om LED-verlichting”, aldus voorzitter Tiemessen. “Met deze zuinige verlichting willen we binnenstadbezoekers een gastvrije beleving van ons centrum geven.”

‘Uitdaging’

De aanpassingen vloeien voort uit overleg tussen de gemeente en het Binnenstadbedrijf. “De uitdaging is om duurzamer met energie om te gaan, maar ook te zorgen voor een gezellige en sfeervolle binnenstad de komende maanden”, aldus wethouder Hans Dales. “Met betrokken partijen in de binnenstad hebben we daarom gekeken hoe we dat kunnen realiseren. Daar zijn goede oplossingen uit gekomen.”