Liemers

Duiven trekt strop bij verenigingen aan: 'Dit is moeilijk'

Voorzitter Edwin Driessen haalt voor de enerlaatste keer papier op.
Voorzitter Edwin Driessen haalt voor de enerlaatste keer papier op. © RTV Connect
DUIVEN - Het is bijna afgelopen met het oud papier ophalen voor de verenigingen binnen de gemeente Duiven. Vanaf 1 januari gaat PreZero alleen nog maar met eigen medewerkers, overdag én doordeweeks, het oud papier ophalen. Dit heeft grote gevolgen voor de verenigingen die geld verdienen aan het oude papier.
PreZero laat weten zowel vanwege de veiligheid als vanwege het rondkrijgen van de roosters, niet meer met vrijwilligers te willen werken. "Er is inderdaad een half jaar geleden een ongeluk gebeurd, maar ik vind het lastig dat wij daar nu de gevolgen van moeten voelen,” vertelt Edwin Driessen, voorzitter van Muziekvereniging St. Andries.
De gemeente Duiven moest daarom op zoek naar een nieuw bedrijf dat het papier samen met de vrijwilligers wilde ophalen. Daarvoor werd een aanbesteding georganiseerd, maar dat bleek geen effect te hebben. “Niemand wilde met vrijwilligers werken, maar ook niet meer in het weekend of in de avonduren”, legt wethouder Gemma Tiedink uit. Dus is de gemeente tot het besluit gekomen om Pre Zero aan te houden als afvalverzamelaar, en afscheid te nemen van de vrijwilligers.

'Mensen worden gek van ons'

De verenigingen kregen het nieuws rauw op hun dak en moeten nu iets anders bedenken om inkomsten te vergaren. “Wij lopen nu 7000 euro op jaarbasis mis, dat is toch 25 procent van onze totale inkomsten”, legt Driessen uit. “Nu moeten we kijken hoe de verenigingen op een andere manier de inkomsten bij elkaar krijgen, misschien door middel van andere verkoopacties,” vertelt de wethouder. Maar dat idee ziet de voorzitter van de muziekvereniging in ieder geval niet zitten. “Wij gaan niet zes keer per jaar aan de deur bloemetjes verkopen, mensen worden gek van ons als we dat gaan doen.”
De gemeente gaat met de verenigingen om tafel om te kijken hoe ze verder kunnen helpen. “Dit is een behoorlijke financiële strop”, laat Tiedink weten. “We willen de zorgen voor ze weghalen voor 2023, bijvoorbeeld in de vorm van een subsidie.”