Rijk van Nijmegen

Politie ontruimt (opnieuw) voormalig café Extase vanwege krakers

De krakers zitten voor 'hun' woning
De krakers zitten voor 'hun' woning © RN7
NIJMEGEN - De politie heeft maandagmiddag opnieuw het voormalige pand van café Extase ontruimd, omdat er een groep krakers verblijft. Dit gebeurde afgelopen zaterdag ook al, maar de krakers, die zichzelf 'Nijmeegs JanElf' noemen, keerden tot nu toe telkens terug.
'Nijmeegs JanElf' stelt zichzelf voor als een diverse groep met verschillende achtergronden, die allen worden geraakt door de woningnood. Het pand aan de Grotestraat staat al twee jaar leeg en dat is een doorn in het oog van de krakers. Sinds afgelopen donderdag verblijft de groep in het gebouw van de ooit iconische uitgaansgelegenheid.
Zaterdag deed de politie ook al een inval. Kraken is in Nederland verboden, maar volgens de krakersgroep is de politieactie ‘in strijd met het recht op wonen'. "Zodra je in een pand 'huisrecht vestigt', mag de politie niet zomaar naar binnen", valt te lezen in een persbericht.

'Het kan zo niet langer'

De groep krakers had daarom in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw het pand in gebruik genomen. “Wij weten dat wij hier een risico nemen, en voor veel mensen zal dit waarschijnlijk niet te begrijpen zijn, maar het kan zo niet langer met de woningnood”, zo zijn de krakers van mening.
Maandagmiddag heeft de politie opnieuw een inval gedaan in het oude café. De groep was al het pand uit. Het is nog onduidelijk of de krakers na deze actie wegblijven van het pand. Ook is niet duidelijk of de politie deze inval heeft mogen doen.