Ook Waterschap Rivierenland op vingers getikt voor participatie 'Gastvrije Waaldijk'

'Bewoners moeten zich gehoord voelen'
Term 'auto te gast' ook door waterschap zelf gebruikt in communicatie
Waterschappen zijn in zekere zin vergelijkbaar met gemeenten en provincies, maar anders dan bijvoorbeeld gemeenten houden waterschappen zich met maar één taak bezig: het waterbeheer in Nederland.
Evenals als een gemeente of een provincie, heeft een waterschap een dagelijks bestuur en een algemeen bestuur. Het merendeel van dit bestuur wordt gekozen bij de waterschapsverkiezingen, maar er zijn ook zetels gereserveerd voor mensen, die voor hun werk direct afhankelijk zijn van de waterschappen en hiervoor betalen. Hierbij moet je denken aan boeren, bedrijven en natuurorganisaties.
Het dagelijks bestuur van een waterschap heeft een voorzitter: de dijkgraaf. Deze functie kun je vergelijken met die van een burgemeester bij een gemeente. Een heemraad (of hoogheemraad) is een lid van het dagelijks bestuur van een waterschap. Een heemraad is een vergelijkbare functie als een wethouder bij een gemeente.
Het werkgebied van Waterschap Rivierenland ligt tussen de grote rivieren, vanaf de Duitse grens tot aan Kinderdijk. Met aan de noordgrens de Nederrijn en de Lek en aan de zuidgrens de Maas. Ook de Waal stroomt door het gebied van Waterschap Rivierenland, net zoals de Linge. Ook de Biesbosch ligt in het werkgebied van Waterschap Rivierenland.