Rijk van Nijmegen

Silotoren voormalige Honigfabriek blijft behouden

NIJMEGEN - Ontwikkelaar Lingotto koopt samen met Expo Bart de oudste delen van de Honigfabriek van het Ontwikkelbedrijf Waalfront. De plannen zijn ontwikkeld samen met ondernemers van het eerste uur, te weten De Meesterproef, Expo Bart, Oersoep, First Things First, De Smeltkroes en Honig Events. Lingotto gaat de oude gebouwen renoveren voor de ondernemers die daarin een permanente plek vinden. Hiermee blijft de iconische Honigfabriek, inclusief de hoge “Honig” silotoren, behouden voor de stad. Vrijdag 21 oktober zijn de contracten voor de koop ondertekend en gevierd.
De afgelopen acht jaar is het voormalige Honigcomplex in Nijmegen uitgegroeid tot een creatieve en inspirerende ontmoetingsplaats in Nijmegen. Naar aanleiding van het succes van de tijdelijke invulling van het complex is een aantal jaren geleden besloten om, in tegenstelling tot eerdere plannen, de oudste delen van de fabriek te bewaren. Ontwikkelaar Lingotto neemt de renovatie en duurzame invulling van de Honig nu op zich samen met de ondernemers. Het is het derde project voor Lingotto in Nijmegen, naast de Vasim en het Opusgebouw.

De Nieuwe Honig krijgt verschillende functies

De invulling van De Nieuwe Honig bouwt verder op de succesvolle tijdelijke invulling van het Honigcomplex. Deze ‘volgende stap’ sluit aan op de ontwikkeling van het Waalkwartier, zonder daarbij haar eigenzinnige en rauwe randje te verliezen. De ondernemers willen een bijzonder en levendig centrum voor het Waalfront creëren waar bezoekers uit de stad en de regio komen. Bijvoorbeeld, Expo Bart ontwikkelt daarvoor een nieuw cultuurcluster en De Meesterproef start een boetiek hotel met restaurant. Bas Hoebink (De Meesterproef): “Ik ben trots en enthousiast over de samenwerking met de huidige ontwikkelpartijen. Samen gaan we een fantastische doorgroei van het Honigcomplex realiseren en in de tussentijd is iedereen van harte welkom bij de Meesterproef!”
Daarnaast komt er in De Nieuwe Honig ruimte voor kleinschalige zakelijke en particuliere bijeenkomsten en creatieve bedrijfsruimte met mogelijkheden voor co-working en flexplekken. First Things First blijft de huiskamer van de buurt voor ‘coffee and more’.

Nieuwe woontoren

Naast de transformatie van de oudbouw is er bij De Nieuwe Honig ruimte voor woningbouw. Er komen 85 appartementen in een nieuwe woontoren op de eerste rij aan de Waal. De ene helft is voor middeldure huur en de andere voor vrijesectorwoningen in het topsegment. Zowel in de nieuwbouw als in de oude fabrieksgebouwen is er ruimte voor voorzieningen en ambachtelijke detailhandel. De Nieuwe Honig biedt ruimte aan 11.000 vierkante meter voor commerciële en culturele voorzieningen.
Het komende jaar zal Lingotto samen met architecten, Office Winhov en Boeijenjong Architecten de ontwerpen uitwerken. Start van de eerste verbouwingswerkzaamheden is voorzien in de herfst van 2023.

Waalfront

Ontwikkelbedrijf Waalfront (OBW) ontwikkelt het Waalfront. Met in totaal zo’n 2300 woningen in alle segmenten, diverse voorzieningen en met aandacht voor historie, duurzaamheid en klimaat. Het Waalkwartier wordt een moderne stadswijk met zo’n 900 woningen en commerciële functies.
In onderstaande video bezochten we Expo Bart, kort voor 31 december 2021, toen zij hun deuren sloten voor de verbouwing: