Rijk van Nijmegen

Nijmegen beperkt kerstverlichting vanwege energiecrisis

Kerstverlichting in Nijmegen, Hezelstraten
Kerstverlichting in Nijmegen, Hezelstraten © Stichting Huis voor de Binnenstad
NIJMEGEN - De donkere dagen komen er weer aan en in het centrum van Nijmegen wordt er dan doorgaans sfeervolle verlichting opgehangen. Natuurlijk is het er momenteel de tijd niet naar om verspillingsvol om te gaan met energie, maar hier heeft stichting Huis voor de Binnenstad iets op bedacht.
Afgelopen week is er al gestart met het ophangen van de kerstverlichting in en om de Nijmeegse binnenstad. Deze brandt vanaf nu tot medio januari 2023. In verband met de energiecrisis zijn er diverse aanpassingen doorgevoerd om de binnenstad toch te kunnen voorzien van sfeervolle verlichting. De straatoverspanningen- en boomverlichting wordt daarnaast nu alleen getest, maar zal pas op een later moment iedere dag branden.
Om het energieverbruik verder te reduceren zijn de brandtijden van de kerstverlichting, die voor een groot deel is aangesloten op tijdklokken, ingekort. Daarmee zal een groot deel van de verlichting om 23:00 uur uitschakelen, in plaats van 1:00 uur 's nachts. Hierdoor zal het verbruik van de verlichting met 35% afnemen. Daarnaast is alle verlichting van duurzaam LED, wat sowieso al zorgt voor minimaal stroomverbruik.