Rijk van Nijmegen

Binnenkijken bij manege voor vluchtelingen

Een departement met acht bedden, in de tent naast de manege.
Een departement met acht bedden, in de tent naast de manege. © RN7
NIJMEGEN - Vanaf komende dinsdag zijn vluchtelingen welkom op de voormalige manege in Brakkenstein. Afgelopen week werd bekend dat de gemeente Nijmegen deze locatie beschikbaar gaat stellen, om de druk op Ter Apel te verlichten. Zondag kregen buurtbewoners en de pers de gelegenheid om een kijkje te nemen op deze opvanglocatie.
In totaal zal de manege ruimte bieden aan 225 vluchtelingen. De manege zelf biedt 75 plaatsen; een naastgelegen paviljoen breidt dit met nog eens 150 plaatsen uit. "De manege was eigenlijk te klein, dus we hebben er een tent bij gezet om naar die 225 personen te gaan. De manege alleen optuigen, had niet zoveel zin", aldus locatiemanager Diederik Walther.
"In principe hebben we als gemeente gezegd dat iedereen welkom is. Echter, de manege is uitermate geschikt voor families, vrouwen, kinderen. De tent is geschikt voor alleenreizende mannen", meldt Walther. Zo zijn er in de tent acht bedden per sectie en in de manege slechts vier. Zo hebben gezinnen net iets meer de ruimte in hun persoonlijke verblijf. Uiteraard zijn hier ook de nodige stroomvoorzieningen aanwezig, liggen de eerste levensbehoeftes klaar en wordt er gezorgd voor een internetverbinding. Al met al maakt Nijmegen dankbaar gebruik van de ervaringen die in het verleden al zijn opgedaan, bijvoorbeeld in Heumensoord.
Na de rondleiding voor de pers, zijn ook buurtbewoners welkom voor een bezoek. Tot nu toe zijn er vanuit hen nog geen bezwaren binnengekomen.
De vluchtelingen die op de manege zullen gaan verblijven, mogen overigens vrij het terrein op- en aflopen. Hiervoor krijgen zij ook een toegangspas. Wel wordt geadviseerd om na tien uur ‘s avonds op het terrein te blijven. Het terrein wordt daarbij ook 24 uur per dag bewaakt. Het is nog niet duidelijk tot wanneer deze opvanglocatie precies actief blijft.