Rivierengebied

Theater AanZ maakt scheiding bespreekbaar op basisscholen West Betuwe

Theater AanZ maakt scheiding bespreekbaar op basisscholen West Betuwe
Theater AanZ maakt scheiding bespreekbaar op basisscholen West Betuwe © SRC
Kinderen van diverse basisscholen in de gemeente West Betuwe hebben deze week een unieke theatervoorstelling bekeken met een maatschappelijk doel: het bespreekbaar maken van een scheiding.
Een scheiding van ouders kan grote invloed hebben op de sociale ontwikkeling van kinderen. De gemeente West Betuwe investeert om die reden in begeleiding en voorlichting. Afgelopen week was dat in de vorm van een theatervoorstelling van Theater AanZ. Tijdens de voorstelling Kaatje konden de kinderen beleven wat een scheiding doet met hen en hun vrienden.
‘Kaatje’ gaat over het gelijknamige meisje van wie de ouders gaan scheiden. Een heftige periode waardoor het hoofd van Kaatje overloopt, maar niemand heeft tijd voor haar om erover te praten.

Onder de indruk

De voorstellingen werden gespeeld door Theater AanZ, een sociaal artistiek theatergezelschap. Zij spelen landelijk voorstellingen met maatschappelijke thema’s. Jolanda de Groot, artistiek leider van Theater AanZ: “Toen Kaatje afgelopen mei in première ging hebben we een aantal gemeenten uit de provincie uitgenodigd. Een afgevaardigde van de gemeente West Betuwe was onder de indruk en heeft besloten om de voorstelling aan scholen aan te bieden.”
Theater kan iedereen troosten en raken
Theater AanZ heeft de voorstelling in samenwerking met welzijnsorganisatie Sterker Sociaal Werk ontwikkeld. Sociale werkers kregen steeds meer te maken met kinderen die betrokken zijn bij een echtscheiding waardoor het idee ontstond om het onderwerp op scholen aan te bieden in de vorm van theater. “Theater kan iedereen troosten en raken, zij hebben de inhoud geleverd en wij hebben er een voorstelling van gemaakt”, zegt De Groot.

Je hebt een roedel nodig

Op de vraag of kinderen van niet gescheiden ouders de voorstelling anders ervaren, antwoordt De Groot dat dit niet zo is: “De voorstelling gaat erover dat je een roedel nodig hebt, je hebt elkaar nodig om wat je in je leven meemaakt te verwerken. Of je nu een kind van wel of niet gescheiden ouders bent, alle kinderen willen elkaar ondersteunen”. Ze vertelt dat kinderen van gescheiden ouders wel eens moeten huilen en dat de kinderen die eromheen zitten dan steun bieden.

Scholen reageren enthousiast

De scholen ontvingen bij de voorstelling ook ‘Het Koffertje van Kaatje’ met daarin een lespakket. In dit koffertje zit speciaal voor leraren ontwikkeld materiaal: “Een koffer vol scheidzooi”. Hiermee kunnen ze makkelijker in gesprek gaan met kinderen waarvan de ouders gescheiden zijn of gaan scheiden.
Scholen reageren enthousiast over de voorstelling. Conny Hendriks, leerkracht op de Sint Antoniusschool in Beesd: “Ik denk dat we de impact van een scheiding vaak onderschatten. De manier waarop het theater de voorstelling neerzet, maakt het voor kinderen heel toegankelijk. En het is interactief. Het is fijn dat kinderen hun gevoelens en mening kunnen uiten tijdens de voorstelling.”