Rijk van Nijmegen

Beuningse bouwplannen Asdonck "volledig vernietigd" door Raad van State

Asdonckterrein Beuningen
Asdonckterrein Beuningen © John Beckmann / RN7
BEUNINGEN - De Raad van State heeft de bouwplannen van de gemeente Beuningen voor het Asdonckterrein "volledig vernietigd", zo maakte wethouder Sijmen Versluijs woensdagavond bekend tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis. Beuningen wilde over vijf jaar drie wooncomplexen met 64 appartementen neerzetten op de Asdonck. De komende vijf jaar staan er noodwoningen voor Oekraïnse vluchtelingen op het terrein.

Gemeente komt met aangepast plan

Volgens de Raad van State staan de woningen te dicht bij de boomgaard van een fruitteler. Er moet een afstand van 50 meter in acht worden genomen, vanwege de bestrijdingsmiddelen die door de fruitteler worden gespoten. Als deze zogenoemde spuitzone niet in acht wordt genomen, dan zou dat voor gezondheidsproblemen bij de bewoners kunnen zorgen.
Wethouder Versluijs verklaarde dat de gemeente het er niet bij laat zitten. Hij zei dat het college de uitspraak van de Raad van State, die woensdag pas bekend werd, eerst zorgvuldig gaat bestuderen. Versluijs: "Het is de bedoeling dat we daarna met een aangepast plan terugkomen naar de gemeenteraad. Hopelijk komt dat nieuwe bestemmingsplan er dan wel doorheen."

College accepteert geen kale vlakte op de Asdonck

Als blijkt dat de gemeente niets kan veranderen aan de uitspraak van de Raad van State, dan blijft de Asdonck volgens de wethouder een kale vlakte. "Maar dat is natuurlijk never nooit niet de bedoeling, dus we gaan die uitspraak heel zorgvuldig bestuderen en bekijken wat we kunnen doen," aldus Versluijs.
Het college van B&W zal ook nagaan wat dit allemaal mogelijk voor gevolgen heeft voor de noodopvang van vluchtelingen. Er staan nu op het Asdonckterrein 40 chalets waar ruim 200 Oekraïnse vluchtelingen worden opgevangen. Het Asdonckterrein ligt langs de Van Heemstraweg in het centrum van Beuningen, nabij de kerk.

Verder in het nieuws vandaag: