Rijk van Nijmegen

Irritatie bij CDA en SP over financiële tegenvallers renovatie Museum het Valkhof

Museum het Valkhof.
Museum het Valkhof. © Google Street View
NIJMEGEN - CDA en SP hebben woensdagavond bij de bespreking van de Stadsbegroting hun verbazing uitgesproken over het feit dat de renovatie van Museum het Valkhof duurder uitvalt dan voorzien. Door problemen met de gevel van het gebouw valt de renovatie daarvan ruim een miljoen euro duurder uit dan eerder voorzien was.

Redding

Met een kleine meerderheid besloot de gemeenteraad in maart 2021 het museum te redden door als gemeente het gebouw over te nemen en te renoveren. De koop van het gebouw bedroeg 4,9 miljoen euro en voor het opknappen van het gebouw, waarbij de technische installaties vervangen worden en de indeling van het gebouw aangepast wordt, werd op 11 miljoen euro begroot. De gemeenteraad gaf daarbij aan dat het museum in de toekomst niet meer zomaar mag aankloppen bij de gemeente, mochten er opnieuw tekorten in de begrotingen ontstaan.

Voorwaarden

CDA besloot na diepe twijfel om hiermee akkoord te gaan en voor een meerderheid te zorgen. In het coalitieakkoord werd al duidelijk dat er een kleine 6 ton extra nodig was, maar dat bedrag is nu gestegen naar ruim een miljoen euro. Dat verbaast raadslid Delano van Luik. “Dit lijkt tegen de gestelde voorwaarden in te druisen. De intentie was dat er zo min mogelijk extra geld naar het museum zou gaan, aangezien er al zoveel ingestoken werd om te helpen. Daarbij zou het zo veel mogelijk moeten blijven.” SP was tegen de aankoop en renovatie van het museum in de vorm waartoe uiteindelijk besloten werd. “Het is een totale desinvestering die je waarschijnlijk nooit gaat terugverdienen," vindt fractievoorzitter Hans van Hooft. "Dat er nu nog meer geld bij moet, zorgt er toch wel voor dat het een klein drama begint te worden.”

Staat van de gevel

Wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) legt uit wat er precies aan de hand is. “Bij de analyse van de staat van de gevel, bleek dat daar kosten van 600.000 euro gemaakt moesten worden, 550.000 euro meer dan in eerste instantie begroot. Daarna is de gevel opengemaakt en bleek de staat nog slechter te zijn en de kosten dus op meer dan een miljoen euro uit te komen. Dit soort tegenvallers kun je helaas tegenkomen. Het biedt ook wel weer kansen om de gevel nog beter te isoleren.”

“Geen extra subsidie”

Vergunst bestrijdt dat de door de raad gestelde voorwaarden hier met voeten getreden worden. “Het gebouw is in eigendom van de gemeente. Wij moeten het dus goed onderhouden en renoveren. Het gaat hier dus niet om extra exploitatiesubsidie voor het museum, want het is geen tegenvaller in de exploitatie, maar in het gebouw.” Het is overigens niet de enige financiële tegenvaller waar de gemeente mee te maken krijgt rondom de renovatie van het museum. “Er is ook nog de tegenvaller van de indexering: door gestegen bouwkosten zijn er nog eens 2,2 miljoen euro aan kosten bijgekomen.”