Rivierengebied

Metamorfose Vierheemskinderstraatje tot kunstwerk start maandag

CULEMBORG - De werkzaamheden om het Vierheemskinderstraatje, één van de oudste straatjes van Culemborg, te veranderen in een kunstwerk starten maandag. De projectnaam is "Goudklank".
Het Elisabeth Weeshuis Museum maakte in 2019 al samen met de gemeente plannen om het straatje op te knappen. Ook de bewoners zijn gedurende het hele traject nauw bij de plannen betrokken. De bedoeling is om de doorgang tussen de Markt en de Herenstraat, waar het Elisabeth Weeshuismuseum gevestigd is, te bevorderen gezien het straatje er nu troosteloos bij ligt.
Er komt nieuwe bestrating met als eyecatcher een gouden lijn die ‘s avonds oplicht door lampen boven de straat. Op meerdere plekken kan men op een gouden tegel stilstaan waarna gezang klinkt, gezongen door een jeugdkoor.

Japanse filosofie Kintsugi

Het ontwerp is bedacht door kunstenaar Bouke Groen: "Voor het visuele component heb ik de Japanse filosofie Kintsugi als uitgangspunt genomen". Kintsugi (gouden verbinding) is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goudkleurige lak. De barsten in een keramieken voorwerp benadrukt de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid en onthult zo een deel van zijn geschiedenis.
"Met dit ambacht, maar vooral filosofie, benader ik het Vierheemskinderstraatje. Van dit straatje, wat in verval is geraakt, herbouwd is en heringericht, zou je kunnen zeggen dat het in delen uit elkaar is gevallen en gebroken. Dit terwijl het ooit een mooie straat was. De visuele insteek van dit concept is daarom ook om dit niet te willen veranderen, maar juist om het te accepteren en te vieren", aldus Groen.
Het tweede deel van het kunstwerk is geluid, geluid in vorm van een transitie. "Een belangrijke functie van het straatje is de verbinding tussen de Markt en de Herenstraat. Veel mensen maken gebruik van deze doorgang en het werk benadrukt dit als een moment van transitie", aldus Groen.

Geluidsoverlast omwonende

Om te voorkomen dat er straks geluidsoverlast ervaren wordt, zijn er in het weekend van 17 en 18 september geluidstesten gedaan waarbij de omwonenden zijn betrokken. Er is een scenario getest met bewegend geluid met verschillende luidsprekers op een vaste afstand op de middenas van het straatje. Op deze manier loopt de luisteraar met het geluid mee. Het andere scenario waren acht luidsprekers gericht op een specifieke plek.
De conclusie van de testen is dat de optie met bewegend geluid afvalt omdat dit geluidshinder veroorzaakt bij een aantal bewoners. Het geluid richten op specifieke plekken levert geen problemen op. Er wordt dan gewerkt met speciale richtluidsprekers, die voorkomen dat het geluid alle kanten op gaat.
Bewoners zijn positief over de plannen, zij zijn hier gedurende het hele traject in meegenomen, en hebben aangegeven om mee te willen helpen om het straatje op te ruimen en op te knappen.

Eén van de oudste straatjes van Culemborg

De geschiedenis van het Vierheemskinderstraatje gaat ver terug in de tijd, op een plattegrond uit 1560 is het straatje al ingetekend. De naam is waarschijnlijk te danken aan herberg "De Vierheemskinderen" gevestigd op de hoek van het Vierheemskinderstraatje met Markt 17. Het vermoeden is dat de herberg daar heeft gestaan omdat er rond 1900 in een tuin op die plaats een gevelsteen is gevonden met een afbeelding van Ros Beiaard met de Vierheemskinderen.

Opening van het kunstwerk

De werkzaamheden in het Vierheemskinderstraatje duren ongeveer vijf weken. Volgens Groen is het de bedoeling om medio december het kunstwerk officieel te openen.

‘Jonge’ zangers en zangeressen gezocht

Groen geeft aan dat ze voor de opnamen van het audio een nieuw kinderkoor gaan oprichten: "Voor Goudklank zoeken wij 'jonge' zangers en zangeressen uit groep 3 tot en met 8". Voor het project worden een 13-tal composities, professioneel opgenomen. De composities zijn nieuw en geschreven door vier componisten.
Het kinderkoor gaat repeteren op vrijdagavond van 18.15 tot 19.00 uur in de Brede School West in de Groene Zaal. Aanmelden kan via muziekkriebels@hotmail.nl, meer info is te verkrijgen bij Anniecke van Delft op 06 -16 80 83 33.