Liemers

Meer armoede volgens Stichting Re-Free uit 's-Heerenberg

Meer armoede volgens Stichting Re-Free uit 's-Heerenberg
Meer armoede volgens Stichting Re-Free uit 's-Heerenberg © REGIO8
'S-HEERENBERG - Het loopt storm bij Stichting Re-Free in 's-Heerenberg nu er elke week 150 mensen aankloppen voor onder meer kleding, spellen en ander materiaal. Mensen die het zelf niet meer kunnen betalen, zijn welkom bij initiatiefnemer Renate Brandsen. Zij merkt dat er steeds meer armoede voorkomt.
“Er is zeker een stijging”, vertelt Brandsen. “Ruim een half jaar geleden zaten we nog op ongeveer zestien mensen per dag en dat is nu verdubbeld. Mensen geven aan dat de zorg- en energiekosten heel erg hoog zijn.” Marjan is erg dankbaar dat zij bij Re-Free terecht kan voor kleren: “Onze situatie is niet heel schrijnend, maar wij vallen wel tussen wal en schip. Manlief is ziek, we hebben hoge kosten en dan bezuinig je op je kleding.” De spullen die bij Stichting Re-Free staan, zijn gedoneerd door andere mensen. Brandsen laat weten vooral nog op zoek te zijn naar kinder- en mannenkleding en kleren in grote maten voor vrouwen.
De stichting van Brandsen bestaat inmiddels vier jaar. De afgelopen maanden hebben ook veel Oekraïense vluchtelingen de weg naar de stichting gevonden. “Die komen met niks en dan help je ze dus met nieuwe kleding en de kindjes geef je dan nog even wat snoep en speelgoed”, vertelt Brandsen. “Daarna voel je die kleine armpjes om je lijf, de moeders die spontaan hun volkslied gaan zingen. Dan komen de tranen wel, dat raakt me nog steeds.”

Speciale acties

Met Sinterklaas en Kerstmis heeft Brandsen een speciale actie om kinderen die opgroeien in armoede tóch iets te geven. Ze krijgt daarbij hulp van vrijwilligers, onder meer met het inpakken van de honderden cadeaus. “Dat is echt heel erg veel werk”, vertelt Marjan, die als klant bijspringt om te helpen. “Dan zeg ik: 'geef mij maar een doos', en dat staat nu bij ons nu in de kamer. Ik pak de cadeautjes in en breng ze de dag daarna weer terug.”

Meer aanmeldingen

Dit jaar verwacht de 's-Heerenbergse bij de actie rond de feestdagen extra aanmeldingen, ook daarbij kan ze hulp gebruiken. “Ik verwacht dat het dubbel zoveel wordt als vorig jaar”, vertelt Brandsen. “Toen hebben we 550 cadeaus weggegeven en met kerst 68 levensmiddelenpakketten. Dus een oproep: kom speelgoed brengen als het er mooi uitziet, want je wil ze natuurlijk wel een mooi cadeautje geven.”