Rijk van Nijmegen

25 procent particuliere huurwoningen in Wijchen heeft slecht energielabel

In 2030 moeten alle huurwoningen minimaal een energielabel C hebben.
In 2030 moeten alle huurwoningen minimaal een energielabel C hebben. © Unsplash
WIJCHEN - Particuliere woningverhuurders in de gemeente Wijchen blijven achter bij woningcorporaties wat betreft het verduurzamen van hun huurwoningen. Waar nog 11 procent van de sociale huurwoningen in de gemeente een ‘slecht’ energielabel (D, E, F of G) heeft, is dat aandeel bij particuliere huurwoningen 25 procent.

Minder voortvarend

GroenLinks stelde vragen over het onderwerp aan het college en ziet haar claim dat de verduurzaming van woningen van particuliere verhuurders minder voortvarend gaat dan bij koopwoningen en sociale huurwoningen bevestigd door de cijfers die de gemeente weet te produceren. Daaruit blijkt namelijk dat van de 4500 sociale huurwoningen in de gemeente er nog 495 met slechte labels. Van de 1006 particuliere huurwoningen zijn dat er 251, wat tot een aanmerkelijk hoger percentage leidt. Fractievoorzitter Henry Tiemessen maakt zich er zorgen over. “De huurders worden geconfronteerd met torenhoge energierekeningen, maar ondanks hun verzoeken bij de verhuurder verloopt de verduurzaming van particuliere huurwoningen minder voortvarend. Verhuizen naar energiezuinigere huurwoningen is gezien de wooncrisis voor deze mensen geen reële optie.”

Aanpak

De partij vraagt zich daarom hardop af of de gemeente niet meer kan betekenen in het stimuleren van de verduurzaming van particuliere huurwoningen of het zelfs prioriteren. “Er is geen onderscheid in onze aanpak tussen sociale en particuliere huurwoningen”, zegt wethouder Bea Schouten (CDA). “De voucheracties Winst uit je Woning, de Energiearmoedeaanpak, de Energietoeslag en de Energiecoaches worden ingezet bij zowel sociale- als particuliere huurders. Maar dat zijn kleine ingrepen. Ramen, isolatie en muren is allemaal aan de verhuurder. Die moeten, zoals landelijk bepaald is, in 2030 voor minimaal een C-label gezorgd hebben. Woningen met slechte energielabels – ook sociale huurwoningen – mogen dan niet meer verhuurd worden.”

Kleine partijen

De mogelijkheid tot centraal overleg werpt volgens Schouten ook een obstakel op. “Met grote woningcorporaties spreken we regelmatig, maar bij particuliere verhuur heb je te maken met veel meer kleine partijen. We hebben niet met al die partijen afspraken, en dat is ook niet onze verantwoordelijkheid als gemeente. Daar komt bovenop dat onze aandacht ligt bij het helpen van mensen met laagste draagkracht, en die bevinden zich vooral onder de sociale huurders.”