Rivierengebied

Steunouder helpt ouders bij het opvoeden van kinderen

Steunouder helpt ouders bij het opvoeden van kinderen
Steunouder helpt ouders bij het opvoeden van kinderen © SRC
GELDERMALSEN - In West Betuwe helpt Welzijn West Betuwe gezinnen met ‘Steunouder’. Een steunouder is een vrijwilliger die één of twee dagdelen per week een kind opvangt. Zo krijgen ouders, zogeheten vraagouders, die moeite hebben met het grootbrengen van hun kind(eren) een steuntje in de rug en hebben zij even tijd voor zichzelf.

“Niet allemaal vanzelfsprekend”

Martine Pronk, sociaal werker bij Welzijn West Betuwe: “Iedereen komt wel eens een moment of een situatie tegen waarin het niet allemaal vanzelfsprekend gaat, dan is het fijn als je een beroep kunt doen op je netwerk. Soms is er geen netwerk en dan is er de steunouder”.
Volgens Pronk is het moeilijk voor vraagouders om hulp te vragen en het is ook moeilijk om je kinderen aan een ander toe te vertrouwen. Daarom is er eerst een wenperiode en na deze periode worden er concrete afspraken gemaakt en gaat het traject lopen.
Zwaardere zorg voorkomen
Ouders, die behoefte hebben aan steun, kunnen in een stressvolle situatie terecht komen. Die stress kan een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van een kind en leiden tot het moeten inzetten van zwaardere zorg. Steunouders kunnen voorkomen dat er voor een kind zwaardere zorg nodig is. Een steunouder geeft plezier aan het kind en daarmee steun aan de ouder.

Veiligheid boven alles
Potentiële steunouders krijgen een screening en moeten een training volgen via Welzijn West Betuwe. Ze moeten ook een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben, dit om de veiligheid van het kind te waarborgen.

In dezelfde plaats naar een steunouder zoeken

Er wordt gekeken of er in de plaats waar de vraagouder woont een steunouder te vinden is, als dat niet lukt dan wordt er gezocht naar een steunouder in een andere kern in de gemeente.
De hulp is voor de vraagouders gratis. Kijk voor meer info over ‘Steunouder' op www.steunouder.nl/westbetuwe