Liemers

Boek De Vloek van de Nevelhorst brengt legende tot leven

Boek De Vloek van de Nevelhorst brengt legende tot leven
Boek De Vloek van de Nevelhorst brengt legende tot leven © REGIO8
DIDAM - De ronddwalende geest van Fredegunde komt tot leven in het nieuwe boek van Marieke Frankema: De Vloek van de Nevelhorst. Het boek vertelt het verhaal van journalist Floor, die terugkeert naar Boetiekhotel de Nevelhorst in Didam, waar ze als jong meisje de geest ontmoette.
“Zij heeft eigenlijk als missie om te bewijzen dat het paranormale bestaat”, vertelt Frankema. “En ze had absoluut gelijk dat er nog iets rondwaart, maar dat heeft niet zulke hele goede intenties. Je leest haar strijd om bewijs te vinden. Daarnaast wordt het ook heel erg persoonlijk voor haar en heel spannend.”
Tijdens de boekpresentatie in Didam liep Nik Kleve als Fredegunde rond. Volgens de legende zou zij rond middernacht nog steeds te horen zijn bij de Nevelhorst. Een verhaal dat niet veel mensen kennen. “Ik vind het wel heel leuk om wat meer bekendheid aan het verhaal te geven”, vertelt de schrijfster. “Fredegunde sprak meteen tot mijn verbeelding, hoe komt het dat dit gebeurd is. Het loop vrij dramatisch af en waar komt ze vandaan."
De legende gaat over de vrouw Fredegunde die haar man Diederich, de ridder van de Nevelhorst, rond 1100 eeuwige trouw beloofd. Maar nadat haar man is gesneuveld in een kruistocht, gaat ze al snel op zoek naar een nieuwe echtgenoot door middel van een toernooi. De winnaar van het toernooi blijkt de geest van haar overleden man te zijn, om haar belofte waar te maken. Ze verdwijnen daarna samen door een gat in de aarde en dwalen sindsdien rond bij de Nevelhorst.

Reacties op het verhaal

De schrijfster krijgt veel positieve reacties op het boek en merkt dat mensen nieuwsgierig zijn naar het verhaal. “De meeste mensen vinden het intrigerend en erg interessant. Ze willen graag het boek meenemen", geeft Frankema aan. Kleve komt zelf uit de buurt van Didam. "Dus ik ken de Nevelhorst. Van het boek verwacht ik een hoop spanning, duisternis en geesten.” Frankema heeft nog één belangrijke boodschap: “Iedereen die ooit nog van plan is om 's avonds naar de Nevelhorst te komen, kijk dan goed om je heen en als je haar ziet: rennen!”