Rijk van Nijmegen

Vrijwilligers knappen kinderkerkhof in Groesbeek op

Theo Giesbers en Tonny Mulders aan het werk
Theo Giesbers en Tonny Mulders aan het werk © Omroep B&D
GROESBEEK - Dagenlang, soms zelfs in de stromende regen, zijn Theo Giesbers, Tonny Mulders en Henk Keukens al in de weer om het kinderkerkhof aan de Kloosterstraat in Groesbeek op te knappen. Zo'n zeventig kindergrafjes worden aangepakt, zodat ze er op 2 november, met Allerzielen, weer netjes bij liggen.

Vereniging Behoud Dorpsgezichten

"We hebben al heel veel graven, zo'n stuk of vijftig, in onderhoud als Vereniging Behoud Dorpsgezichten", zo vertelt Theo Giesbers. "Dit was nog een grote wens van ons om ook alle kindergraven op te knappen en te restaureren, en daar zijn we nu mee bezig."

Liefdewerk oudpapier

De erfgoedvereniging ontvangt het benodigde geld van de gemeente Berg en Dal. "We krijgen € 3000,- en daarvoor moeten alle benodigde materialen bekostigd worden", zo vervolgt Giesbers. "Voor ons is dit dus liefdewerk oud papier".

Geschiedenisboekje

Zeventig graven, daterend vanaf het begin van de vorige eeuw, tot oorlogsgraven en graven van minder lang geleden. "Eigenlijk is het kerkhof een klein geschiedenisboekje van Groesbeek". De restauratie valt wel op en leeft blijkbaar ook in de gemeenschap. De vrijwilligers vonden al een, door een anonieme hulp, compleet geschilderd en opgeknapt kruis aan op een graf en ook worden er bloemen gezet op de reeds opgeknapte graven.
Vrijwilligers aan het werk op de begraafplaats
Vrijwilligers aan het werk op de begraafplaats © Omroep B&D
In 2020 maakte Omroep Berg en Dal TV al onderstaande reportage over het grafonderhoud door de Vereniging Behoud Dorpsgezichten.