Arnhem en omstreken

Nieuw op te richten 'Burgerbeweging Veilig Renkum' moet vooral 'behulpzaam' zijn

Burgersbeweging Veilig Renkum moet een toevoeging worden op de hulpdiensten.
Burgersbeweging Veilig Renkum moet een toevoeging worden op de hulpdiensten. © RTV Connect / Arjan Hoefakker
RENKUM - De nieuw op te richten Burgerbeweging Veilig Renkum moet vooral behulpzaam zijn en de bestaande hulpdiensten niet voor de voeten lopen. Dat zegt de initiatiefnemer van de mogelijke nieuwe buurtwacht in Renkum. "We gaan samen met politie en gemeente kijken waar we een positieve bijdrage kunnen leveren."
De plannen worden maandagavond uiteen gezet tijdens een ingelaste bijeenkomst met zo'n twintig geïnteresseerde burgers. Ook zijn politieagenten en een veiligheidsdeskundige van de gemeente Renkum bij de avond aanwezig.
Het artikel gaat verder onder de video.
De burgerbeweging moet een uitbreiding worden van Whatsappveiligheidsgroepen. "Het is eigenlijk in navolging van wat er al op andere plekken gebeurt. Daar waar inwoners een positieve bijdrage aan de veiligheid en de sociale samenhang kunnen leveren , daar willen we ons dan op richten in Renkum", vertelt initiatiefnemer Wouter die de presentatie verzorgt. Hij wil omwille van zijn veiligheid niet met zijn achternaam genoemd worden.
De burgerbeweging moet een toevoeging worden op de bestaande hulpdiensten, zonder dat ze de hulpdiensten voor de voeten lopen. Als voorbeeld noemt de initiatiefnemer een 'heterdaadje' in Neder-Betuwe. Daar werd onlangs een groep koperdieven op heterdaad betrapt door vrijwilligers. Ze werden aangehouden door de politie. Het is niet de bedoeling dat vrijwilligers worden afgestuurd op burenruzies andere relatieproblematiek.

Basistraining

Geïnteresseerdere burgers kunnen zich aanmelden. Daarna worden zij gescreend en krijgen een basiscursus. Mogelijke deelnemers moeten een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) aanvragen. "Wij willen naast buurtwhatsappgroepen mensen toerusten met een bepaalde basistraining, zodat zij weten wat zij wel en niet kunnen doen in zekere situaties", stelt Wouter.

'Kijkje nemen'

“Het zou bijvoorbeeld in sommige gevallen kunnen helpen als mensen in een dorp eerst een kijkje gaan nemen bij een melding van een verdachte en niet-gevaarlijke situatie. Wanneer er dan politie-inzet nodig is, dan is de politie zoals gebruikelijk snel aanwezig. We zijn altijd gebaat bij extra ogen en oren. Hiervoor onderhouden we graag goed contact met die burgers."
Het is niet de bedoeling dat burgers worden afgestuurd op burenruzies. De reden voor het oprichten van een veredelde buurtwacht is niet vanwege een gestegen criminaliteit in Renkum. Toch is er volgens initiatiefnemer Wouter genoeg te doen voor de vrijwilligers van de Burgerbeweging Veilig Renkum.

'Hulp na hack'

"Soms kan het zijn dat iemands computer ineens gehackt is, dat al je geld op je bankrekening is geplunderd. Dan zou een vrijwilliger langs kunnen gaan om je dan te helpen. Hoe kun je aangifte doen, hoe kun je dit de volgende keer voorkomen."
Volgens initiatiefnemer Wouter is er van tevoren met politie en gemeenten overleg over wat er wel of niet geschikt kan zijn voor een burgerbeweging. Volgens hem is het niet de bedoeling dat de burgerbeweging gaat lijken op "rechtsextremistische knokploegen met cowboygedrag".