Rivierengebied

Met de verdwijning van damvereniging ‘Denk en Zet’ gaat grote naam verloren

Damvereniging Denk en Zet in vroeger jaren
Damvereniging Denk en Zet in vroeger jaren © SRC
CULEMBORG - Binnen twee weken gaat officieel de landelijk vermaarde damvereniging uit Culemborg, Denk en Zet, ter ziele. Het gaat de oud-voorzitter Robert-Jan van den Akker (34) aan het hart. "Ik ben wel van plan om een andere denksportvereniging op te richten. We hebben budget en andere locaties op het oog."
Over de oorzaken van de teloorgang van de 86-jarige damclub is de oud-voorzitter helder. "In de eerste plaats hebben alle clubs het moeilijk. Dus dat wij als Denk en Zet de handdoek in de ring gooien past in die trend. In de tweede plaats hebben we in 2018 een incident gehad met onze toenmalige jeugdleider. Het verhaal was dat hij met een camera in zijn badkamer een jeugddammer zou hebben gefilmd. We hebben toen afscheid van hem genomen."

Start van de leegloop

Dat liet een behoorlijke leegte na en dat heeft voor de start van de leegloop gezorgd. Toch zijn de overgebleven leden zo goed en zo kwaad als dat ging doorgegaan met hun hobby. "In de derde plaats is er vrij snel daarna een nieuwe voorzitter gekozen. Met die benoeming dacht men dat er een streep onder het verleden kon. De voorzitter was echter - in mijn beleving - ongemotiveerd." Er gebeurde vervolgens weinig en dat leidde tot een verdere achteruitgang van het ledenaantal. "Tot we op het aantal van tien leden uitkwamen en vervolgens met elkaar hebben gezegd dat dit tot louter frustratie zou gaan leiden. Dus was stoppen de enige optie."

Kampioenenvereniging

Robert-Jan heeft nog pogingen gedaan om aansluiting te vinden bij andere denksportverenigingen in de buurt. Die pogingen hebben nimmer geresulteerd in zelfs maar gesprekken met een potentieel geschikte partner. "Dat vind ik best zuur, want we hebben heel lang bestaan. We zijn toonaangevend geweest in Nederland. We hebben Nederlandse, Europese en wereldkampioenen voortgebracht. We zijn kampioen geweest van de Ereklasse voor teams van tien personen in 2003, 2005 en 2007.” In 1951 is Ad Bronk in de categorie junioren finalist geweest. De geschiedenis vermeldt niet welke plaats hij uiteindelijk behaald heeft.

Successen

Recentere successen zijn het wereldkampioenschap bij de aspiranten tot 16 jaar van Jeroen van den Akker (broer van Robert-Jan, red.) in 1996. Zeven jaar later heeft Boudewijn Derkx het bij het WK junioren tot 20 jaar geschopt tot wereldkampioen. “En in 2006 is Pim Meurs nog gekroond tot wereldkampioen bij de junioren,” meldt Robert-Jan het laatste individuele wapenfeit. “Daarnaast hebben we successen gekend bij de viertallen. Daar hebben we een aardig track record opgebouwd. Dat geldt trouwens ook voor het bekertoernooi, het knock-out-toernooi bij het dammen.” Waar de oud-voorzitter met veel voldoening op terugkijkt is het gegeven Denk en Zet bekend was om de mogelijkheden voor de jeugd. “Zij konden aan allerlei internationale toernooien meedoen. We zijn met de club naar Polen, Ufa, Italië, Slovenië, Rusland, Wit-Rusland, Canada en Suriname geweest.”

Denksportvereniging Culemborg

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Robert-Jan heeft vergevorderde plannen om een nieuwe vereniging op te richten. Die is wat hem betreft breder qua opzet. “Zoals ik het voor me zie, komen hier meer sporten en spellen aan bod. Dan praat ik over dammen, schaken, Stratego, Risk en Sudoku. Het ligt in mijn bedoeling om vooral kinderen kennis te laten maken met deze vormen van sport en spel. Ook overweeg ik om bijvoorbeeld klaverjassen en bridgen in het aanbod op te nemen. Alleen Go is een no-go, want daar is al een zelfstandig functionerende club van in de Lekstad.” Het kan zich volgens Robert-Jan nog ontwikkelen naar andere spelvormen. “Zeker voor de jeugd gaan we kijken waar behoefte aan is. Ik heb in ieder geval alle materialen in huis. Tientallen spellen, honderden dam- en schaakborden. Vier- op- een- rijs is ook een optie. En dat geldt tevens voor Wie ben ik? Voor kinderen zit daar heel veel in.”

Nieuwe locatie

Wat de locatie betreft, heeft Robert-Jan zijn oog laten vallen op Blink, een basisschool aan de westkant van Culemborg. Hij haast zich op te merken dat de Lekstad min of meer verdeeld is in West en Oost. “Vandaar dat we ook aan de oostkant van de stad een locatie zoeken. Dan komen we waarschijnlijk één keer in de veertien dagen per locatie bij elkaar.” Voor het nieuwe bestuur zoekt de club in eerste instantie een secretaris en een algemeen bestuurslid. “Mensen met de capaciteiten om de koers van de nieuwe vereniging te bepalen. Kennis en kunde van denksporten is hierbij onnodig,” licht Robert-Jan toe. “We zijn al heel blij als er volwassenen komen die hun skills willen laten zien of die zichzelf willen laten uitdagen. Wat dat betreft is iedereen welkom bij Denksportvereniging Culemborg.”

Cultuur

De oud-voorzitter overweegt om de uitschrijving uit de Kamer van Koophandel te verrichten op de oprichtingsdatum van 86 jaar geleden: 26 oktober. “Dat lijkt me wel mooi en symbolisch. In 1936 waren het alleen maar jonge mannen die op de vereniging zaten. Die gingen in de winter dammen en ze gingen tijdens de zomermaanden voetballen. Dat ging allemaal spontaan, zonder dat het een officieel team was.” Dat tekende ook de cultuur van Denk en zet. “Die was fanatiek, maar ook gezellig en gemoedelijk,” blikt Robert-Jan terug op de roemruchte jaren van Denk en Zet. “De clubavonden waren vroeger altijd goed bezocht. Het lijkt me heel goed om dat cultuurgoed mee te nemen naar Denksportvereniging Culemborg.”
Voorlopig is Denksportvereniging Culemborg te bereiken via de Facebookpagina van Denk en Zet: https://www.facebook.com/DeZCulemborg. Geïnteresseerden mogen ook contact opnemen met Robert-Jan via denksportdocent@gmail.com of via 06-15433913.