Achterhoek

Vertrek Bristol slaat gat in binnenstad Doetinchem

Vertrek Bristol slaat gat in binnenstad Doetinchem
Vertrek Bristol slaat gat in binnenstad Doetinchem © REGIO8
DOETINCHEM - Met het stoppen van Bristol na 23 jaar komt er in december weer een prominent pand leeg te staan in de binnenstad van Doetinchem. Ondanks onderhandelingen tussen de pandeigenaar en de winkelleiding lukte het niet om tot een nieuwe huurovereenkomst te komen.
“We probeerden nog minder vierkante meters in gebruik te nemen, omdat we zo’n groot pand bekleden en zo de kosten omlaag te kunnen brengen”, zegt filiaalmanager Pia Tesink van de Bristol. “Maar tot zo’n overeenkomst kwam het niet.” Het pand aan de Heezenpoort van ruim 1700 vierkante meter was te groot geworden voor de retailer, die onder meer schoenen en kleding verkoopt. Op zaterdag 10 december is de locatie voor het laatst open. Het personeel van de Doetinchemse zaak wordt overgeplaatst naar andere filialen in de omgeving, waaronder Winterswijk. “Bristol verdwijnt dus niet helemaal uit de buurt”, aldus Tesink.
Pandeigenaar Ben Groot Roessink zet grote vraagtekens bij het verhaal van Bristol. Hij was best bereid te praten over een andere huurafspraak. “Het metrage en de huurprijs was al aangepast”, zegt Groot Roessink. “Het is de vraag of Bristol echt de intentie had om door te gaan in Doetinchem is mijn analyse, want in Doetinchem zijn ook alternatieve locaties denkbaar. Uiteraard is het vervelend dat een winkel sluit waar mensen graag komen en het is verschraling van het aanbod in Doetinchem.”

Zorgen

Een nieuwe huurder is nog niet gevonden, Groot Roessink ziet het als een moeilijke locatie: “Heezenpoort nodigt niet echt uit vanwege de uitstraling van de panden en lange gevellijn va het pand Bristol.” Op sociale media uitten bezoekers hun zorgen dat er een winkel vertrekt: “voor de gezelligheid en leuke winkels hoef je niet meer naar de stad te gaan.”

‘Ontzettend negatief praten’

Gabi Hunter van Ondernemers Vereniging Doetinchem (OVD) heeft de reacties gelezen op de sociale media: “Tuurlijk is het jammer dat er een winkel verdwijnt, maar ik vind wel dat mensen ontzettend negatief praten over de binnenstad. We hebben zoveel meer te bieden en buitenlandse toeristen zijn bijvoorbeeld altijd harstikke positief over de parkeergelegenheden en de winkels.” Hunter voegt daar aan toe dat ondernemers het niet makkelijk hebben gehad de afgelopen tijd: “We moeten ook niet vergeten dat veel ondernemers het zwaar hebben gehad door de hoge energielasten, dat speelt ongetwijfeld ook mee."

Woningbouw?

Wat de toekomst is van het Bristol-pand aan de Heezenpoort als deze midden december leeg komt te staan? “We gaan eerst rustig kijken naar mogelijke nieuwe kandidaten of naar een transformatie van het pand.” Hunter geeft een schot voor de boeg voor de invulling: “Je ziet dat er bij meerdere panden in Doetinchem toch meer woningbouw in komt. Dat lijkt mij een uitstekend plan.”