WSDV voor het eerst koploper in ereklasse

Marcel Monteba tegen Gantwarg
Marcel Monteba tegen Gantwarg © WSDV
WAGENINGEN - Voor het eerst in haar 91-jarige bestaan mag WSDV zich koploper in de ereklasse noemen. Na drie van de elf ronden leidt de Wageningse topdamclub met één bordpunt punt meer dan titelverdediger Van Stigt Thans. Ook de derde wedstrijd werd door WDSV in winst omgezet. HDC Hoogeveen werd onder de duim gehouden met 11-9.
Koos van Amerongen van WSDV koos voor een faliekant verkeerd speelplan, dat door Rick Hakvoort hardhandig werd afgestraft. Tjeerd Harmsma voegde daar tegen Nick Waterink een probleemloze remise aan toe. Ester van Muijen speelde een prima partij tegen Natalia Sadowska en gaf de Poolse oud-wereldkampioene geen spatje voordeel.
Machiel Weistra had het na een mislukte opening van meet af aan moeilijk tegen Michel Stempher. In het late middenspel loste hij met een goed getimed gambiet al zijn problemen op. Pieter Steijlen bereikte weinig tot niets tegen Maikel Palmans zodat WSDV na vijf van de tien partijen nog steeds op achterstand stond.
Simon Harmsma bracht de gelijkmaker op zijn naam. De jonge aanwinst dwong Maarten Wichgers al snel tot louter verdedigen. Een zetje in toch al gewonnen stand was de genadeklap: 6-6. Zowel Alexander Schwarzman als Jan Groenendijk kon voor de derde keer op rij een overwinning pakken. Alexander, de vijfvoudige oud-wereldkampioen, liet tegen de agressief opererende Martijn Visser zien dat hij niet voor niets dé grootmeester van de omsingeling is. Met een kleine maar gemene finesse besliste hij de partij. Ook de partij van Groenendijk tegen Ronald Kreeft was weer en genot om naar te kijken. Na vele decorwisselingen bleek de superieure techniek van Jan Groenendijk, de kersverse Europese kampioen, beslissend.
Tussendoor had Heike Verheul een merkwaardige misstap gemaakt. Ze wist niet wat de stand was (er was geen scorebord) en meende te moeten winnen. Ze zocht enkele keren de remise maar moest na een blunder de partij aan Nicole de Vries geven. Alles hing nu af van routinier Marcel Monteba, ingevallen voor Johan Sterrenburg. Hij was wat minder uit de opening gekomen tegen Zainal Palmans en zijn stand leek enigszins zorgelijk. Door een kleine combinatie moest de sterke Drent remise maken, wat lukte omdat Monteba de winst miste. Belangrijkste was echter dat WSDV met een 11-9 zege behaalde.