Achterhoek

'Unieke' Mondriaan keert terug naar de Achterhoek

'Unieke' Mondriaan keert terug naar de Achterhoek
'Unieke' Mondriaan keert terug naar de Achterhoek © Museum Villa Mondriaan
WINTERSWIJK - Museum Villa Mondriaan in Winterswijk toont vanaf 20 oktober het kunstwerk ‘Boereninterieur met haard in de Achterhoek’ aan het publiek. Het schilderij van de wereldberoemde kunstenaar Piet Mondriaan is in breukleen bij het museum.
“Het had zo moeten zijn dat in het 150e geboortejaar van Mondriaan het werk terugkeert naar de plek waar Mondriaan opgroeide”, aldus Jana Roovers, de gloednieuwe directeur van Villa Mondriaan, die samen met de burgemeester woensdag 19 oktober het schilderij onthuld. Het kunstwerk is in langdurige bruikleen aan het museum gegeven door Anjo Joldersma en Gijs Jolink, mede-eigenaar van de Feestfabriek Alles Komt Goed BV, die het onlangs op een kunstveiling kochten.
Piet Mondriaan was voornamelijk in de 20e eeuw actief en bracht een deel van zijn jeugd door in Winterswijk. Volgens het museum is het een uniek schilderij, zowel voor de Achterhoek als vanuit kunsthistorisch perspectief. Ook stelt het museum dat het kleurgebruik en de techniek anders is dan de andere werken die Mondriaan in die tijd maakte. 19 oktober is de onthulling, daarna zal het kunstwerk voor het publiek te bewonderen zijn.