Rivierengebied

Coming Out Day; de regenboogvlag wappert in West Betuwe

Coming Out Day; de regenboogvlag wappert in West Betuwe
Coming Out Day; de regenboogvlag wappert in West Betuwe © Pieter van de Keur
GELDERMALSEN - Het is vandaag Coming Out Day, ter gelegenheid hiervan heeft wethouder Jan de Geus, onder toeziend oog van burgemeester Stoop en andere belangstellenden de regenboogvlag in de gemeente West Betuwe gehesen.
Coming Out Day valt dit jaar in de week van de inclusie die in West Betuwe tot 16 oktober duurt. Het is belangrijk dat iedereen kan en mag meedoen in de maatschappij. Er mag geen beperking zijn in wie er wel en niet mag mee doen. Gemeente West Betuwe vindt dit belangrijk maar het geldt ook op basis van het verdrag van de Verenigde Naties als het gaat om mensenrechten.
Deze regenboogvlag symboliseert dat iedereen zichzelf kan en mag zijn, ongeacht seksuele geaardheid of genderidentiteit.

Belang van het hijsen van de vlag

"We hijsen de Regenboogvlag omdat het belangrijk is om te zijn wie je wilt zijn. Dat geldt voor al onze inwoners. We laten zien dat iedereen welkom is in West Betuwe. Het leuke is dat we verschillen, maar dat we ook veel gelijkenissen hebben. Daar kom je pas achter als je elkaar ontmoet en leert kennen", laat wethouder De Geus weten. Hij vindt het belangrijk dat hij en de inwoners elkaar leren kennen om zo in elkaars belevingswereld te kunnen duiken, dat ze elkaar snappen. "Want als we elkaar beter begrijpen, kunnen wij en ook inwoners beter samenwerken. En dan kunnen er mooie dingen ontstaan in West Betuwe."
11 oktober Nationale Coming Out Day  
In 2009 riep Ronald Plasterk, de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 11 oktober uit tot Nationale Coming Out Day om meer de sociale acceptatie van LHBT(lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders) te bevorderen.
De afkorting LHBT is inmiddels uitgegroeid tot LHBTIQ+. Die staan voor: L = lesbisch, H = homo, B = biseksueel, T =transgender, I = intersekse, Q = queer en de + staat voor al die andere mogelijke manieren waarop mensen zichzelf, dus hun gender of seksualiteit kunnen benoemen.
De groep blijft groeien, ook de A komt inmiddels voor in de afkorting waarbij de A staat voor aseksueel. Dit zijn mensen die weinig of geen behoefte aan seksuele interactie met anderen hebben.