Rivierengebied

Onthulling oude naam Elst tijdens groot Romeinenfestival

Ter illustratie
Ter illustratie © Pixabay
HOMOET - In Elst wordt op zaterdag 22 oktober een groot Romeinenfestival gehouden. De belangrijkste plaats van de gemeente Overbetuwe staat dan in het teken van de Romeinse geschiedenis, compleet met gladiatorengevechten, oude ambachten en een humoristische voorstelling.

UNESCO Werelderfgoed

Het centrum van Elst is een bijzondere plek. Onder de Grote Kerk bevinden zich de restanten van Gallo-Romeinse Tempels. Hier bevond zich het religieuze centrum achter de Romeinse grens. Tijdens het Romeinenfestival gaan de bezoekers die tijd herbeleven.
De Neder-Germaanse Limes is in juli vorig jaar uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. De Limes is de oude grens van het Romeinse Rijk en is van grote archeologische waarde. De Gallo-Romeinse tempels en de Limes zijn uniek erfgoed. Op de Werelderfgoedlijst staan bijvoorbeeld ook de piramiden in Egypte en de Chinese Muur.

Romeinse rondwandeling door Elst

Wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder zal de dag om 11.00 uur aftrappen. Hij onthult dan ook de oude Romeinse naam van Elst. Daarnaast opent hij de Romeinse rondwandeling door Elst en presenteert hij de Unesco-fietsroute. “Tijdens het Romeinenfestival kan jong en oud op een leuke en informatieve manier kennismaken met de unieke historie van onze woonplaats," aldus de wethouder.
Op de markt tegenover het gemeentehuis staan tot 17.00 uur Romeinse en inheemse ambachten. Zo is er het werk van de houtdraaier, leerbewerker, bronsgieter en kralenmaker. Bezoekers kunnen hun eigen wierook maken en alles leren over Romeinse kleding. Men kan ook in gesprek gaan met een Romeinse soldaat, of kennismaken met de Romeinse offerrituelen bij de Grote Kerk.

Voorstellingen in Park Lingezegen

Ieder half uur is er een voorstelling op het evenemententerrein Park Lingezegen. Meesterverteller Bastiaan de Helvetiër vertelt spannende Romeinse verhalen. Bij de Gladiatorendemonstraties kom je van alles te weten over gladiatoren. De voorstellingen duren tot 16.00 uur in de middag.
Op het plein voor de Grote Kerk in Elst zijn van 11.30 tot 17.00 uur offerrituelen te zien. Van 13.30 tot 15.50 uur zijn er rondleidingen in de Grote Kerk, gericht op de Gallo-Romeinse tempels. De toegang is gratis, maar inschrijving is verplicht bij de tempeltent voor de Grote Kerk. De rondleidingen zijn toegankelijk voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar.