Rijk van Nijmegen

'Regenboogvlag hijsen is symboolpolitiek, maar blijft belangrijk'

De regenboogvlag hangt aan de Nijmeegse Stevenskerk
De regenboogvlag hangt aan de Nijmeegse Stevenskerk © Anton Adelaar / RN7
NIJMEGEN - De regenboogvlag hangt sinds dinsdagochtend weer aan de Nijmeegse Stevenstoren. In het kader van Coming Out Week hees wethouder Grete Visser samen met zo'n honderd leerlingen van de Petrus Canisius basisschool de vlag. De gemeente Nijmegen wil met de enorme regenboogvlag benadrukken dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn.
In de week van 11 oktober, dat jaarlijks Coming-Outdag is, wordt aandacht besteed aan het uit de kast komen; het moment waarop LHBTQIA+’ ers uitkomen voor hun geaardheid of genderidentiteit.
Tijdens Coming Out Week vinden er allerlei activiteiten plaats in de regio. Zo wordt er in Beuningen een regenboogbankje onthuld en zijn er in Nijmegen verschillende theatervoorstellingen die in het teken staan van ‘jezelf zijn’.

Symboolpolitiek, maar wel belangrijk

Ondanks dat de regenboogvlag hijsen een beetje ‘symboolpolitiek’ is, blijft het volgens wethouder Grete Visser belangrijk dat er aandacht is voor geaardheid en genderidentiteit. “Ik weet dat het voor een heleboel mensen toch nog spannend is om uit de kast te komen. In sommige landen krijg je de doodstraf als je bijvoorbeeld homo bent. Daarom vragen wij er één keer per jaar expliciet aandacht voor.”
De acceptatie van LHBTQIA+’ers kan in Nijmegen beter, maar gaat al wel de goede kant op, vindt Visser. “We hebben bijvoorbeeld SchoolsOUT; een samenwerkingsprogramma van alle scholen (PO, VO en MBO), gemeente Nijmegen, GGD Gelderland-Zuid, COC Regio Nijmegen en Dito. Op scholen worden dan niet alleen boeken aangeboden waarbij het gaat over een prinses die een prins veroverd, maar ook over een prins die een prins veroverd.”
Door dit soort boeken leren kinderen dat er andere geaardheden en genderidentiteiten zijn. Het resultaat daarvan is duidelijk, zegt de wethouder. “Toen ik net de vlag aan het hijsen was samen met de leerlingen, dan roep ik aan het begin altijd: ‘Het is vandaag een hele belangrijke dag, want vandaag mag je zijn wie je bent en mag je houden van wie je wilt.’ De kinderen kijken me dan helemaal verbijsterd aan van: ‘Die mevrouw is gek geworden, want dat mag toch het hele jaar?’", aldus de Nijmeegse wethouder.