Gelderse Vallei

Pand Gerdesstraat 2a in Wageningen gekraakt

Wageningse Jongeren kraken Gerdesstraat 2a
Wageningse Jongeren kraken Gerdesstraat 2a © hartjewageningenhostel
WAGENINGEN - Een aantal Wageningse jongeren heeft maandagmiddag het pand Gerdesstraat 2a gekraakt. Het pand stond al jaren leeg en voorheen heeft daar Snackbar Mekking in gezeten. De krakers vinden dat er een grote woningnood is in Wageningen en dat iedereen een dak boven hun hoofd moet hebben. Er zijn nu in de herfst nog steeds mensen die in een tent wonen of in een onveilige thuissituatie zitten en niet uit huis kunnen omdat er geen geschikte woningen zijn, aldus de krakers. Daarom hebben ze het pand gekraakt om een soort noodopvang te creëren.
Ze vinden dat de gemeente en de Wageningen University & Research (WUR) niks doet aan dit probleem. De gemeente wil wel in actie komen maar het duurt te lang voordat er een soort noodopvang komt, zegt één van de krakers. En licht verder toe: ”Er is ook al eerder een woonprotest op de campus geweest. Er komen dan wel gesprekken met de WUR om meer studentenwoningen te bouwen maar dat duurt voor ons te lang. Daarom zien we het kraken van dit pand als enige mogelijkheid om toch een noodopvang te maken”.
De gemeente heeft nog niet gereageerd. Er is wel contact geweest met de eigenaar van het pand om tot de verbouwing met een aantal personen daar te wonen. Want binnen enige tijd komt Coffeeshop de Bengel in het pand.
In het lokaal nieuws dat op elk half uur te horen is in de nonstopmuziek van RTV Rijnstreek geeft een van de krakers een korte toelichting.