Liemers

Bielemannen gaan met bijl de strijd aan in Didam

Bielemannen gaan met bijl de strijd aan in Didam
Bielemannen gaan met bijl de strijd aan in Didam © REGIO8
DIDAM - Bewapend met een scherpe bijl gingen tientallen bielemannen zaterdag de strijd met elkaar aan op het Bielemantreffen bij schutterij Sint Martinus in Didam. Van alle schutterijen uit Gelderland mochten deelnemers naar de Liemerse plaats komen om zo snel mogelijk een houten stam door te slaan.
“Het is een competitie tussen verschillende bielemannen”, zo omschrijft Marjan Hendriksen van de bielemancommissie binnen de Didamse schutterij de wedstrijd. De bieleman loopt van oudsher voorop bij optochten van schuttersgildes en moest de weg vrij houden. Eventuele obstakels moesten zo snel mogelijk weg worden gehaald en van daaruit is de bieleman-wedstrijd ontstaan. “Ze moeten zo snel mogelijk aan de kant, dus ze moeten zo snel mogelijk hakken”, zegt Hendriksen. “Hoe leuk is het dan dat je met elkaar kunt kijken wie de snelste bieleman is van heel Gelderland?”
De deelnemers kregen door een loting een stam aangewezen. De opdracht klinkt dan simpel, zo snel mogelijk de stam doormidden hakken. “Je moet er wel techniek voor hebben”, zegt Bas Teunissen van de schutterij uit Nieuw-Wehl, die weleens een stam in zestien seconden doorsloeg. Inmiddels zijn ook dames welkom om te hakken op het Bielemantreffen, maar het vergt wel flink wat voorbereiding. “Je kan niet zomaar meedoen, je moet er wel kracht voor hebben”, zegt deelneemster Suzanne Horstink van de schutterij uit Loil. “Maar er zijn ook zat mannen die geen kracht hebben, dus daar passen we goed tussen.”

‘Nog steeds aanwas’

Hoewel het bieleman zijn een oude traditie is, is de organisatie met 68 deelnemers helemaal tevreden. “De tent zit goed vol, de sfeer zit er goed in, dus het is nu al geslaagd”, zegt Hendriksen, die verwacht dat er naast de deelnemers ongeveer 300 bezoekers in de feesttent waren. “Als ik kijk hoeveel jeugd er op dit moment meedoet en dat er nog steeds aanwas is, denk ik juist dat het in opkomst is.”