Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hartkerk in Berg en Dal gaat definitief sluiten

De kerk in Berg en Dal gaat sluiten
De kerk in Berg en Dal gaat sluiten © Fred Mobach
BERG EN DAL - De Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hartkerk in Berg en Dal gaat definitief sluiten. Bisschop Gerard de Korte van het bisdom 's Hertogenbosch heeft een decreet uitgevaardigd om de twee kerken aan de goddelijke eredienst te onttrekken. Het bestuur van de parochie Heilige Drie-eenheid, waar de kerk onder valt, had de bisschop hier om gevraagd. Ook de Lourdeskerk van dezelfde parochie, aan de Haterseweg in Nijmegen, wordt gesloten.
.Al jaren loopt het aantal kerkgangers en vrijwilligers sterk terug, terwijl de tekorten oplopen. De laatste Eucharistieviering in de Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hartkerk in Berg en Dal is op zondag 5 februari 2023. Het parochiebestuur onderzoekt de mogelijkheid van het realiseren van een kapel of een andere plek waar vieringen kunnen worden gehouden in het dorp Berg en Dal.

De O.L.V. het Heilig Hartkerk

De Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hartkerk aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal is in 1966 gebouwd naar een ontwerp van architect Jan Strik. Begin 20e eeuw moesten parochianen uit Berg en Dal nog via de steile Holleweg op en neer naar Beek. Daar kwam een einde aan toen de Missionarissen van het H. Hart, beter bekend als de paters van Tilburg, in 1927 landhuis de Wijchert kochten. Ze lieten er een rectoraatskerk bouwen. Veertig jaar later kreeg architect Jan Strik de opdracht een nieuwe kerk te ontwerpen voor ongeveer 600 personen, die een sfeer heeft van menselijke ontmoeting. Jonge kunstenaars kregen de opdracht om het sobere kerkgebouw verder te verfraaien.
Het decreet van de bisschop is te lezen op de website van de parochie.