Liemers

Eerste Vrijeschool de Liemers in Duiven nog onzeker

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Anna Samoylova
DUIVEN - De vrijeschool die na de herfstvakantie in Duiven van start gaat heeft nog geen leerkracht. De onderwijzer die les zou geven heeft een ander aanbod gekregen. Nu moet initiatiefnemer Femke de Groot op zoek naar een nieuwe leerkracht. “Zonder lesbevoegde leerkracht kan het schooljaar niet beginnen.”
“We zijn klaar om na de herfstvakantie van start te gaan met de vrije school,” legt de enthousiaste Duivense uit. “Alleen de leerkracht die bij ons als ZZP’er zou werken kreeg een ander aanbod met een vast contract.” Nu zit de vrijeschool weer zonder leerkracht.
De locatie is wel bijna rond volgens De Groot: “We hebben een optie openstaan waarbij de lessen bij een van de ouders thuis plaats kunnen vinden.”
Er zijn een aantal geïnteresseerde gezinnen, dat hun kind naar de vrijeschool willen laten gaan. “Ik merk wel dat ook zij een beetje koudwatervrees krijgen,” vertelt De Groot. “Ze willen eigenlijk eerst de kat uit de boom kijken en afwachten hoe het gaat lopen.” Hoeveel kinderen er uiteindelijk bij de school aansluiten is nog de vraag. “Het wisselt nog steeds heel erg hoeveel kinderen er komen”, aldus De Groot. “Maar als we zouden willen, kunnen we de school zelfs met één leerling al beginnen.”

Handtekeningen van ouders

De Groot werkt al bijna drie jaar aan het opzetten van deze school. “We zijn nu ook druk bezig om ouderverklaringen te verzamelen.” Dit is een ander traject wat ondertussen loopt. Deze verklaringen zijn bedoeld om uiteindelijk een B1-school te worden. In dat geval wordt de school door de overheid betaald en moet er vanuit de gemeente huisvesting geregeld worden. De initiatiefneemster kan hier niet op wachten: “We moeten met z’n allen in het diepe springen!”
“Als dit allemaal goed gaat duurt het traject nog twee jaar en zal een bekostigde school pas in september 2024 kunnen starten.” Maar dit is waar De Groot wel naar streeft, zo hoeven de ouders de school niet meer te betalen.
Maar dit gaan nog niet zo hard. “We zitten op een kwart van de verklaringen en zien wel in dat het een enorme uitdaging wordt.” Tot 30 oktober hebben ze de tijd om van de 21 ouderverklaringen er 90 te maken.
Ouders kunnen deze handtekening namelijk alleen zetten als zij een kind hebben met een leeftijd tussen de twee en vier jaar. “En het is tegenwoordig ook niet meer zo dat je alleen een handtekening nodig hebt." Dat maakt het volgens De Groot ook lastig: “Je moet met je DigiD inloggen en veel gegevens doorgeven, dat willen veel ouders niet zomaar.”