Gratis lezingen en rondleiding expositie Vreemde Vogels in het Nederlands Tegelmuseum

Twee papegaaien in een landschap, Adriaen Collaert, 1598 - 1602_collectie Rijksmuseum
Twee papegaaien in een landschap, Adriaen Collaert, 1598 - 1602_collectie Rijksmuseum © Nederlands Tegelmuseum Otterlo
OTTERLO - Vogels spreken al duizenden jaren tot de verbeelding, ook op tegels sinds de zeventiende eeuw. Dat is nu te zien in de tentoonstelling ‘Vreemde Vogels’. Het museum organiseert op 14 en 22 oktober rondom de expositie een middagprogramma met een lezing en rondleiding.
Historicus en conservator Hans Mulder geeft op vrijdag 14 oktober een lezing bij de expositie Vreemde Vogels. Na de lezing leidt de gastconservator Frans Klein je door de expositie heen. En op zaterdag 22 oktober geeft gastconservator Frans Klein een lezing én rondleiding. Het programma is van 13:30 – 16:00 uur.
Hans Mulder is historicus en conservator. Hij beheert de bibliotheek van Artis en won in 2021 de Jan Wolkers Prijs met zijn boek ‘De ontdekking van de natuur’. Frans Klein is lid van de expositiecommissie van het museum en gastconservator van de expositie ‘Vreemde Vogels’. Deelnemers hebben alleen een entreebewijs voor het museum nodig. De activiteit is gratis maar aanmelden is verplicht. Meld je aan door een e-mail te sturen aan info@nederlandstegelmuseum.nl o.v.v. je voor- en achternaam, telefoonnummer en gewenste datum.
Over de expositie Wanneer de Hollandse tegelindustrie in de zeventiende eeuw tot bloei komt worden er al snel hele series met vogels en bloemen gemaakt. Opvallend zijn vooral de ‘vreemde’, exotische vogels die de tegelschilders zelf waarschijnlijk nooit in het echt gezien hebben. Zij baseren zich op prenten, die meestal niet ingekleurd zijn. In de tentoonstelling ontdek je tegels met pauwen en kalkoenen, kanaries, papegaaien en struisvogels gecombineerd met uitvergrotingen van tekeningen en schilderijen.

Het Nederlands Tegelmuseum

Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus. Al wandelend door het museum ontvouwt zich de geschiedenis en de herkomst van de tegel. Van de opkomst tussen 1580 en 1625, via de latere schaalvergroting door het ontstaan van meer tegelbakkerijen tot en met de invloed van industriële technieken.