Het nieuws van woensdag 5 oktober

Het nieuws van 5 oktober
Het nieuws van 5 oktober © RN7
REGIO - Waterstand weer op peil, maar gevolgen voor scheepvaart nog groot, Thomas Verbogt ontvangt Zilveren Erepenning en een opleiding tot moestuincoach, voor het eerst in Nederland. Dit is het RN7 Regionieuws van woensdag 5 oktober.

Nasleep van het lage water

De waterstand in de waal is sinds deze week eindelijk weer op normaal niveau. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de scheepvaart. De afgelopen maanden stond het water in de rivieren op een extreem laag peil, waardoor schepen minder vracht mee konden nemen en bedrijven extra kosten moesten maken. Ook bij container hub BCTN in Nijmegen hadden ze last van het lage waterpeil. Nu is het tijd om de balans van de schade op te maken, maar ze maken zich ook zorgen over toekomst.

Eerste opleiding tot moestuincoach is in Nijmegen

In Nijmegen is voor het eerst in Nederland de opleiding tot moestuincoach gegeven. 19 natuurliefhebbers hebben inmiddels hun diploma op zak. Hiermee kunnen ze kinderen alles leren over het zelf verbouwen van groenten en fruit. Op basisschool De Aldenhove in Dukenburg zijn de lessen inmiddels weer in volle gang.

Sloop uitgesteld

De sloop van de oude elektriciteitscentrale in Nijmegen gaat donderdag de eindfase in. De laatste stappen staan gepland op donderdag 6 oktober tussen 19:00 en 22:00 uur. Oorspronkelijk was dit 10:00 uur, maar vanwege de verwachte wind is het uitgesteld naar de avond. Nog steeds onder voorbehoud van het weer. Wanneer de ontploffingen opnieuw worden uitgesteld, laten wij dit direct weten via onze website.

Zilveren erepenning

Schrijver en columnist Thomas Verbogt heeft op dinsdag 4 oktober de Zilveren Erepenning van de gemeente Nijmegen mogen ontvangen. De inmiddels 69-jarige Verbogt schrijft al 40 jaar verhalen, boeken, toneelstukken en cabaretstukken en hij schrijft ook al 30 jaar columns voor De Gelderlander. In deze stukken schreef hij vooral over de stad Nijmegen, wat gezien wordt als promotie van de stad. En nu heeft de gemeente hem daarvoor erkent, met deze onderscheiding. De Zilveren Erepenning wordt niet vaak meer uitgereikt. Recent nog aan Team 31 van de Sunset March en De Bruijn Wijnkopers.

Cruiseschip blijft in Druten

Het cruiseschip met Oekraïense vluchtelingen, in de Waalhaven aan de Veerdam in Druten, blijft langer liggen. Sinds afgelopen mei worden er op het schip 135 vluchtelingen opgevangen. Aanvankelijk zou dit voor 6 maanden zijn; nu komen daar nog eens 6 maanden bij. Aanleiding voor de gemeente is dat de oorlog in Oekraïne nog niet voorbij is. Daarnaast loopt het aantal gastgezinnen in Maas en Waal ook terug.

Uitslag Innovatie Awards

Stadsboom en Trash’ure Taarten zijn de winnaars van de Innovatie Awards van de Gemeente Nijmegen. Deze prijzen werden dinsdagavond uitgereikt. Ze werden gekozen als ondernemers met de grootste social impact, het hebben van een positieve impact op de samenleving met een product, dienst of manier van werken. Ieder jaar worden twee bedrijven gekozen die elk 5.000 euro krijgen om in hun onderneming te investeren. Ook is er een publieksprijs van 2.500 euro, die dit jaar eveneens naar Stadsboom ging.