Achterhoek

Traditioneel Burgemeestersontbijt staat in teken van de streek

Traditioneel Burgemeestersontbijt staat in teken van de streek
Traditioneel Burgemeestersontbijt staat in teken van de streek © REGIO8
GENDRINGEN - De kinderen van groep 5 en 6 van basisschool Pius X uit Varsselder waren woensdagochtend te gast bij burgemeester Otwin van Dijk op het gemeentehuis in Gendringen om samen te ontbijten. De leerlingen kregen een ruime keuze uit streekproducten, die dezelfde ochtend nog waren geleverd uit de omgeving.
De kinderen van groep 5 en 6 van basisschool Pius X uit Varsselder waren woensdagochtend te gast bij burgemeester Otwin van Dijk op het gemeentehuis in Gendringen om samen te ontbijten. De leerlingen kregen een ruime keuze uit streekproducten, die dezelfde ochtend nog waren geleverd uit de omgeving. “Heerlijk om je dag zo te beginnen met al die enthousiaste kids”, aldus burgemeester Otwin van Dijk, die woensdagochtend zijn dag begon met de basisschoolleerlingen. “Begon elke dag maar zo.” De serieuze ondertoon van het gezamenlijke ontbijt dat deze week in meerdere gemeentes in de Achterhoek plaatsvindt, is het belang van een goede maaltijd in de ochtend. “De aardbeien zijn vanochtend nog geplukt en de eieren van de week nog geraapt, dus dat is allemaal nog supervers”, vertelt de gastheer over de ontbijttafel. “Dichtbij maken wij zoveel moois en zoveel lekkers. Dat zetten wij dan graag hier bij het ontbijt voor, en dan vertellen we over het belang van een goede maaltijd.”
Het ontbijt is een traditie die al jaren bestaat. Elk jaar komt er een andere basisschool uit de gemeente op bezoek. “Eigenlijk om meerdere redenen, dat kinderen gewoon even contact hebben van: ‘Goh dit is het gemeentehuis’”, schetst Van Dijk het belang. “Ik merkte net ook aan tafel dat de meeste kinderen hier weleens zijn geweest, dus dat is mooi.”

'Gewoon gezellig'

De leerlingen zelf vinden het een unieke ervaring: “Het is wel bijzonder, want ik heb dit nog nooit gedaan”, vertelt Jeliza van Pius X over het ontbijt met de burgemeester. “Het was heel lekker en het is gewoon gezellig om hier met de hele klas te zijn” Met een hele reeks aan streekproducten was er voor de leerlingen genoeg te kiezen. “Brood, komkommers, aardbeien, snoeptomaatjes”, schetst leerling Aniek de ontbijttafel.

Lievelingsdier

Tijdens dat ontbijt was het ook een mooi moment voor de scholieren om kennis te maken met de burgemeester. “De kinderen hebben ook allemaal vragen voorbereidt van: ‘wat is je lievelingsdier tot kleur tot ook wel wat serieuzere onderwerpen’. Ik vind het sowieso ontzettend leuk om met heel veel mensen in gesprek te gaan, maar kinderen maakt het toch wel heel bijzonder. Ze zijn lekker direct en lekker eerlijk, dat is een mooie start van de dag zo.”