Rivierengebied

Druten voorbereid op eventuele nieuwe coronagolf

Ter illustratie
Ter illustratie © John Beckmann / RN7
DRUTEN - De gemeente Druten is voorbereid op een eventuele nieuwe coronagolf in het najaar en de winter. "We kunnen de draaiboeken die zijn opgesteld in de vorige pandemie zo weer uit de kast trekken, mocht corona weer serieus de kop opsteken," zegt burgemeester Corry van Rhee-Oud Ammerveld.
Volgens het RIVM (Instituut voor Volksgezondheid) is de najaarsgolf van coronabesmettingen al begonnen. Het aantal patiënten dat met corona op de gewone ziekenhuisafdelingen is opgenomen, is in één week tijd gestegen met bijna 70 procent. Daar liggen nu in totaal 873 patiënten, van wie het merendeel ouder is dan 60 jaar, zo blijkt uit de laatste weekcijfers van het RIVM.

Thuiswerken en afstand houden

Wel liggen er relatief weinig mensen met corona op de intensive care (IC), namelijk 33. Dat is overigens wel een ruime verdubbeling vergeleken met een week daarvoor.
Het beleid van de gemeente Druten komt kort samengevat vooral neer op veel thuiswerken en altijd afstand houden. De burgemeester: "Tijdens de vorige coronagolf waren er in het gemeentehuis speciale looproutes gecreëerd en was alles zo ingedeeld dat iedereen voldoende afstand tot elkaar kon houden."

'Kernteam corona' snel operationeel

De gemeente Druten had de afgelopen twee jaar, net zoals andere gemeenten, een 'kernteam corona' geïnstalleerd. Volgens burgemeester Van Rhee kan dat team indien nodig snel weer operationeel zijn. Gemeenten werken ook nauw samen met de GGD en de Veiligheidsregio, en hebben gezamenlijk al veel ervaring en kennis opgedaan.
Minister Kuipers van Volksgezondheid zei in het verleden dat onder meer sectoren, branches, organisaties en bijvoorbeeld ook gemeenten tijdig moeten nadenken over alle mogelijke maatregelen die moeten worden genomen bij een corona-uitbraak.