Noord-Veluwe

Scholieren actief bij herdenking 'De Bruine Enk’.

NUNSPEET - Op dinsdag 4 oktober vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het monument van ‘De Bruine Enk’ aan de Waterweg, hoek Hullerweg in Nunspeet. Dit monument herinnert aan het werkkamp, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joodse arbeiders werden ondergebracht. Velen van hen werden later overgebracht naar Westerbork en Auschwitz.

Monument geadopteerd

Leerlingen van basisschool De Bron hebben dit monument geadopteerd en namen ook dit jaar weer deel aan de herdenking. Meester Martijn vertelde hoe belangrijk het is om deze herdenking te houden ‘Opdat wij niet vergeten’. Enkele leerlingen lazen gedichten voor, daarna werd een minuut stilte gehouden.

Nabestaande

Vervolgens werd samen het lied Shalom Sacharim gezongen en als Joods gebruik legden alle leerlingen en andere belangstellenden steentjes op het monument. Nabestaande Sara de Vries, waarvan familieleden in het kamp hebben gewoond en zijn gedepoteerd en omgekomen, had in de school vooraf het verhaal over het kamp verteld aan de leerlingen van groep 8. Zij las afsluitend een indrukwekkend gedicht voor.