Achterhoek

Oude IJsselstreek wil ingeslagen weg uitvoeren met begroting

Oude IJsselstreek wil ingeslagen weg uitvoeren met begroting
Oude IJsselstreek wil ingeslagen weg uitvoeren met begroting © REGIO8
GENDRINGEN - Oude IJsselstreek wil dat alle inwoners 'blijven meedoen' aan de samenleving ondanks de stijgende kosten, dat is de grote achterliggende gedachte van de gepresenteerde begroting 'Uitvoeren maakt sterk!'. Het college wil de stijging van de woonlasten beperken en de gemaakte visies en plannen van de afgelopen jaren in de praktijk brengen.
"Het is een begroting waaruit onze ambitie spreekt om samen op weg te gaan naar een sterker Oude IJsselstreek", aldus wethouder Marco Bennink van financiën. De gemeente wil de plannen die afgelopen jaren gemaakt zijn verder uitvoeren. Onder andere het visiedocument Landschapspark Oude IJssel en de verdere ontwikkeling van het DRU Industriepark zijn daar voorbeelden van. "We weten dat dit een uitdagende opgave is", zegt Bennink. "Vooral ook omdat de actuele ontwikkelingen elders in de wereld ons allemaal raken." Volgens de wethouder koerst de gemeente de aankomende jaren wel af op een flink overschot en staat de gemeente er economisch goed voor.
Als grootste opgave ziet het college dat niemand buiten de samenleving moet vallen, ondanks de torenhoge inflatie. "In Oude IJsselstreek mag er niemand afgesloten worden, mag er niemand onder een brug slapen en mogen er geen kinderen zijn met een lege maag", aldus wethouder John Haverdil. "Het is een grote opgave." Wethouder Ben Hiddinga, met huisvesting en Economie in zijn portefeuille, sluit zich aan bij zijn collega: "We hebben heel wat uitdagingen die we de komende jaren willen aanpakken ondanks de problematiek die lokaal en landelijk speelt."

Bouwambitie

Oude IJsselstreek sprak eerder al een bouwambitie uit (minimaal 1000, maximaal 2250 nieuwe woningen) en deze plannen worden nu uitgevoerd op verschillende locaties. Om een aantrekkelijke gemeente te zijn om te wonen wil de gemeente de aankomende jaren de winkelcentra aantrekkelijker maken en bestaande bedrijventerreinen revitaliseren. Ook komt er een nieuw industriepark in Varsseveld.

Woonlasten stijgen licht

Door een stijging van de rioolheffing en afvalstoffenheffing vanwege het nieuwe VANG-beleid (Van Afval naar Grondstof) gaan de woonlasten voor inwoners licht stijgen. Oude IJsselstreek wil dit compenseren door een verlaging van de OZB. Een huishouden gaat volgens de gemeente gemiddeld zes euro minder betalen dan in 2022.

Onderwijs

In de tweede helft van 2023 wordt er gestart met de bouw van een nieuw Integraal Kindcentrum (IKC) In Gendringen en beginnen de voorbereidingen voor een IKC in Silvolde. Op maandagavond 31 oktober en donderdagavond 3 november wordt de begroting besproken in de raad.