CDA: Aan de slag met voorrang voor eigen inwoners op de woningmarkt

Lukas Rakhorst
Lukas Rakhorst © CDA Nijkerk-Hoevelaken
NIJKERK - Het CDA Nijkerk-Hoevelaken vraagt aandacht voor de huisvestingswet, waarin de mogelijkheid wordt geboden om in de toekomst meer huur- en koopwoningen toe te wijzen aan de eigen inwoners en mensen met een cruciaal beroep. Naar aanleiding hiervan heeft CDA-raadslid Lukas Rakhorst schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W.
De huisvestingswet van minister Hugo de Jonge is op dinsdag 13 september naar de Kamer gegaan. De nieuwe wet biedt gemeenten meer ruimte om huizen toe te wijzen aan eigen inwoners. Dit geldt voor zowel huur- als koopwoningen.
CDA-raadslid Lukas Rakhorst: ‘’Het CDA vindt het cruciaal dat woningen die we bouwen zoveel mogelijk terecht komen bij onze eigen inwoners. Vooral bij onze eigen starters, middeninkomens en senioren. Deze groepen zitten in de knel. Deze nieuwe wet geeft daar mogelijkheden toe.’’
De huidige wet geeft gemeenten slechts de mogelijkheid een kwart van het aanbod te reserveren voor inwoners van de eigen gemeente. Dat wordt straks de helft. Daarnaast mogen gemeenten straks ook koopwoningen reserveren voor hun eigen inwoners. Nu geldt die mogelijkheid alleen voor huurwoningen.
Lukas Rakhorst: ‘’Het CDA wil nu al naar de mogelijkheden kijken en plannen maken. Op die manier staat de gemeente in de startblokken zodra de wet van kracht is, en kunnen we zo snel als mogelijk meer woningen toewijzen aan onze eigen inwoners.’’