Rijk van Nijmegen

Boeren Berg en Dal opnieuw in gesprek met de gemeente

Boeren opnieuw in gesprek met College
Boeren opnieuw in gesprek met College © (ter illustratie) Pixabay
GROESBEEK - Tijdens het bezoek van de boeren aan het gemeentehuis in juli was afgesproken om regelmatig contact te houden. Daarom gingen namens het College van Berg en Dal, burgemeester Mark Slinkman en wethouder Irma van de Scheur onlangs opnieuw met ze in gesprek. Ze troffen een delegatie jonge boeren op De Hoge Hof in Groesbeek.
Tijdens het gesprek prees de burgemeester de boeren voor hun respectvolle manier van actie voeren, zonder enige vorm van overlast. Zo noemde hij het uitdelen van duizenden streekproducten tijdens de Vierdaagse. "Noodverordeningen en dergelijke zijn hier nooit aan de de orde geweest. Laten we dat zo houden; samen in gesprek blijven brengt een goede oplossing dichterbij".

Het Veluwe arrangement

Onderwerp van gesprek waren allereerst de ontwikkelingen op nationaal en provinciaal niveau. Berg en Dal ziet zeker kansen in de uitrol van het Gelderse 'Veluwe arrangement' in de gemeente, aangepast aan de uitdagingen en oplossingen die in ons gebied van toepassing zijn. Veel zal echter afhangen van de rapportage van Remkes. Ook de naderende Statenverkiezingen zijn nog een onzekere factor. Agrarisch ondernemer Daan Langeveldt: “De boerengeneratie van nu loopt tegen een muur van onzekerheden aan. Dat moet opgelost worden.”

Nevenactiviteiten in het buitengebied

Wethouder Irma van de Scheur koppelde terug over de keukentafelgesprekken die ze de afgelopen tijd heeft gevoerd met agrariërs over nevenactiviteiten in het buitengebied. Het gaat dan onder andere over B&B’s, boerenkamers, horeca en terrassen in combinatie met het boerenbedrijf. Irma van de Scheur: “Er zijn al mooie voorbeelden, en daar zijn nog veel ideeën bijgekomen. Ik ga kijken welke daarvan verwerkt kunnen worden in beleid. Dat zal op korte termijn aan de gemeenteraad worden voorgelegd.”
Dat er meer ruimte komt voor natuur is op zich een goede zaak, maar het platteland moet wel een plek blijven waar gewerkt kan worden.
Een aantal boeren beëindigt de komende tijd hun bedrijf. Hierdoor komt er ruimte voor de jongere generatie om door te kunnen blijven ontwikkelen. Ook zal een gedeelte bestemming bieden voor natuur of energie. Burgemeester Slinkman: “Dat er meer ruimte komt voor natuur is op zich een goede zaak, maar het platteland moet wèl een plek blijven waar gewerkt kan worden. Ik zie kansen in natuurbeheer door boeren zelf van kruidenrijke graslanden, hagen en akkerranden. Natuurlijk met een gezond verdienmodel eronder.”

Tour-de-boer

Burgemeester en wethouder gaan vanaf nu regelmatig op werkbezoek om te ontdekken wat er op dit vlak allemaal al gebeurt. In de motie van D66-raadslid Marlou Peters is óók het belang van circulaire landbouw benoemd. Daan Langeveldt: “Berg en Dalse boeren zijn hier al vele jaren mee bezig, en dat laten we de raad graag zien. Op korte termijn organiseren we daarom een “tour-de-boer”; een bustocht langs een aantal inspirerende bedrijven in onze gemeente.”