Vier partijen willen weten of huizen eerst aan eigen inwoners toewijzen mag

Huizenbouw in Ede
Huizenbouw in Ede © XON
De coalitiepartijen GemeenteBelangen Ede, SGP, CDA en de PvdA hebben het Edese college van burgemeester en wethouders raadsvragen gesteld over het toewijzen van huizen aan eigen inwoners.
Gabriëlle Hazeleger: ”Met een motie van Gemeentebelangen Ede van 8 juli 2021 zochten wij al een manier door afspraken te maken met ontwikkelaars om gedurende een periode woningen eerst aan te bieden aan de inwoners van de gemeente Ede. Ook in Den Haag wordt nu middels een wetswijziging de gemeente meer vrijheid geboden om huizen toe te wijzen aan de inwoners van onze gemeente. Zo maken huizen zoekers in onze gemeente meer kans op een woning in de eigen woonplaats. Het gaat bij het toewijzen zowel om nieuwbouwwoningen als woningen uit de bestaande voorraad. De huidige wet geeft gemeenten al de mogelijkheid om huurwoningen toe te wijzen aan mensen die een economische of maatschappelijke binding hebben met onze gemeente dit was een kwart van het aanbod en wordt nu de helft. Wel geldt de wetswijziging voor kopers die een Nationale Hypotheek Garantie krijgen oftewel woningen die €355K of minder kosten”.
De vier partijen hebben enkele vragen aan B en W, zie hier een interview met Gabriëlle Hazeleger, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Ede: