Liemers

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem

Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem
Rochelle (26) start crowdfunding voor behandeling lipoedeem © REGIO8
'S-HEERENBERG - De 26-jarige Rochelle Roording uit ’s-Heerenberg is een crowdfunding gestart om de kosten van een dure behandeling voor lipoedeem te kunnen betalen. De Achterhoekse heeft sinds haar 22e de chronische ziekte, waarbij vet zich ophoopt onder de huid, ze draagt daardoor 25 kilo extra lichaamsgewicht met zich mee.
“De crowdfunding is voor een liposuctie, dan gaan ze de lipoedeemlaag onder de huid proberen weg te halen”, vertelt Roording. “De ziekte is dan niet over, het is gewoon echt voor een stukje kwaliteit van leven. En om het voor jezelf dragelijker te maken. Met de crowdfunding hoopt Rochelle een bedrag van 15.000 euro op te halen, omdat de zorgverzekering de behandeling niet vergoed. “De zorgverzekeraar ziet het als cosmetische ingreep. Ze denken dat je het doet om een mooi lichaam te krijgen”, vertelt Roording. “Ze zien niet de andere voordelen ervan, dat je meer kwaliteit van leven krijgt, je meer kunt werken en je je eigen geld kunt verdienen.”
Rochelle werkt als taxichauffeur en moet voordat ze ’s ochtends begint eerst steunkousen aandoen, ze ervaart dagelijks veel pijn en ongemak. Veel sporten en op haar voeding letten heeft volgens Roording geen effect op de ziekte. “De vetlaag lost zich daar niet mee op, omdat het een ander soort vet is”, geeft Roording aan. “Daardoor is afvallen heel erg moeilijk, de groei van de lipoedeem heb je niet in de hand. Het kan heel lang stabiel blijven en het kan heel erg gaan groeien.”

Toekomst

Rochelle hoopt dat er in de toekomst duidelijk wordt waar de lipoedeem vandaan komt en dat de groei gestopt kan worden: “Dat je misschien in het stadium waar je in zit kunt blijven en niet meer in angst hoeft te leven dat je heel erg dik gaat worden.” De teller van de crowdfunding staat nu op circa 1100 euro.