Kinderen op Veenendaalse basisscholen sparen voor prijzen door lopend of op de fiets naar school te komen

De aftrap van het verkeersproject High-Five
De aftrap van het verkeersproject High-Five © High-Five
VEENENDAAL - Digitale munten sparen door lopend of met de fiets naar school te komen, en deze daarna inwisselen voor gadgets of een uitje. Vanaf deze week gebeurt dit op de Veenendaalse basisscholen de Vuurvlinder, WereldKidz Mozaïek Petenbos en WereldKidz Achtbaan. Het doel van het verkeersproject, dat High-Five heet, is dat zowel leraren en ouders als kinderen vaker lopend of met de fiets naar school komen in plaats van met de auto. "Dit is beter voor de verkeersveiligheid, het milieu en de gezondheid."
Kinderen sparen de munten door met een fiets-tag of scan-armbandje te high fiven met een scanhandje op een paal die op de weg naar school staat. Om ervoor te zorgen dat leerlingen dit doen op een moment dat ze de paal veilig passeren en niet speciaal oversteken kan er één keer per dag een high five worden gegeven. Hiermee verdienen ze meerdere muntjes. De gespaarde munten kunnen kinderen online inwisselen voor gadgets of een uitje. Op de website kunnen leerlingen bijvoorbeeld ook klassenchallenges aangaan en medailles verdienen.
Volgens de provincie, die subsidie geeft voor het project, draagt High-Five bij aan een betere verkeersveiligheid, een schoner milieu en betere gezondheid. Rondom de school wordt het rustiger omdat er minder auto's rondrijden en kinderen zouden zich lopend of op de fiets meer bewust zijn van hun omgeving en zo iedere dag een praktische verkeersles krijgen. Gedeputeerde Arne Schaddelee is blij het met het project. "Hoe meer kinderen en ouders met de fiets of te voet naar school gaan, hoe beter. Samen lopen of fietsen houd je ook nog fit. Kinderen die jong met fietsen beginnen, blijven dat vaak hun hele leven doen. De investering loont, maar de rol van de ouder is hierbij onmisbaar."
Het is niet bekend of de palen permanent in Veenendaal blijven staan.
Geschreven door mediapartner RTV Utrecht