Beuningen wil 50 flexwoningen bouwen

Flexwoningen (ter illustratie)
Flexwoningen (ter illustratie) © Gemeente Wijchen
BEUNINGEN - In de gemeente Beuningen worden ongeveer 50 tijdelijke woningen geplaatst om de druk op de woningmarkt te verlichten. Het is de bedoeling dat deze sociale huurwoningen 10 tot 15 jaar blijven staan, bij voorkeur op dezelfde plek. Winssen-zuid wordt gezien als een van de mogelijke locaties voor de flexwoningen.
Woningcorporatie Woonwaarts is bereid om te investeren in zo'n 50 tijdelijke woningen, zo meldt donderdag het Beuningse college van B&W. In Beuningen is volgens het college grote behoefte aan betaalbare woningen. Het grote voordeel van flexwoningen is dat die snel kunnen worden gerealiseerd. Als alles meezit, zouden de woningen in de tweede helft van volgend jaar gereed kunnen zijn.

Ook bedoeld voor de eigen inwoners

De woningen zijn bedoeld voor zogeheten spoedzoekers. Dit zijn jonge starters, mensen die bijvoorbeeld in een scheiding liggen, statushouders, zorgvragers en andere aandachtsgroepen. Het college wijst er ook op dat de eigen inwoners in aanmerking komen voor deze woningen.
De bouw van tijdelijke woningen vermindert de druk van allerlei huishoudens op andere vrijkomende sociale huurwoningen. "Zo krijgen we meer beweging en doorstroming op de Beuningse woningmarkt", aldus het college.

Woningen spreiden over twee locaties

De gemeente Beuningen en Woonwaarts hebben afgesproken om gezamenlijk op zoek te gaan naar geschikte locaties om de woningen neer te zetten. Er gelden wel bepaalde randvoorwaarden, die van belang zijn voor de technische en financiële haalbaarheid. Zo worden de woningen bij voorkeur neergezet op grond van de gemeente en zo dicht mogelijk bij infrastructuur. De gemeente wil de woningen het liefst spreiden over twee locaties.
De flexwoningen zijn niet levensloopgeschikt. Wel kunnen twee woningen worden samengevoegd, zodat ze eventueel geschikt zijn voor het huisvesten van meer dan twee personen. Men streeft ernaar om de flexwoningen 15 jaar lang op dezelfde plaats te laten staan. Als dat niet kan, dan is verplaatsing volgens het college een mogelijk alternatief.
Aan het project ligt een landelijk plan van minister Hugo de Jonge ten grondslag. In heel Nederland gaat het om 37.500 flexwoningen. Woonwaarts heeft ingeschreven op 600 woningen. Daarvan gaan er 500 naar Nijmegen, en de rest is voor Druten (50) en Beuningen (50).