Liemers

CDA Montferland kraakt bouwplan op Muntwal in ’s-Heerenberg

CDA Montferland kraakt bouwplan op Muntwal in ’s-Heerenberg
CDA Montferland kraakt bouwplan op Muntwal in ’s-Heerenberg © REGIO8
'S-HEERENBERG - De plannen van Rodax Invest Duo om een nieuw gebouw in de historische kern van ’s-Heerenberg te bouwen houden de gemoederen flink bezig in de Kasteelstad. CDA-raadslid John Teunissen kraakt het bouwplan nog voordat er een bouwvergunning is aangevraagd.
Het plan van Rodax Invest Duo komt voort uit een verzoek van De Plantage, een organisatie die dagbesteding biedt aan ouderen. Er moet een nieuwe locatie worden gevonden in ’s-Heerenberg, omdat er een wachtlijst is voor de ouderen. Rodax Invest Duo draagt vervolgens een plek aan de Muntwal aan, waar nu twee oude schuren staan. In het stadje zijn zorgen over de grootte van het bouwplan maar Fons van Pul, van Rodax Invest Duo, schetst wat het gebouw moet worden: “We hebben het over één laag die we willen bouwen, het wordt geen woning en ook geen torenflat. Het wordt ook niet 500 m2 zoals eerder is genoemd, maar circa 225 m2.” De oude schuren moeten daarvoor tegen de vlakte, het gebouw moet volgens de initiatiefnemer ‘opgaan in de omgeving’ door de wijze van bouwen.
Teunissen ziet voldoende reden om te ageren. “Als ik nu lees wat men in het hart van ’s-Heerenberg van plan is vraag ik mij af of er door de initiatiefnemers überhaupt naar de gangbare voorwaarden is gekeken”, schrijft het CDA-raadslid, die benadrukt niet tegen het plan te zijn, maar wél tegen de locatie aan de Muntwal. “Het is een cultuurhistorisch gebied, je kunt geen gebouw tegen een historische wal neerzetten. ‘s-Heerenberg mag er op rekenen dat wij de aangekondigde ontwikkeling meer dan kritisch zullen volgen.” Op de locatie zit een groen bestemmingsplan, dat betekent dat er geen gebouw mag komen, maar er mag wel een parkeergelegenheid worden gerealiseerd. 

Vergunningen

“Er is geen vergunning voor om daar een gebouw neer te zetten”, zegt Teunissen. “Of het nou voor een café is of voor een dagopvang, dat maakt niet uit. Het mag alleen als daar een bestemmingsplan voor is. Als CDA zullen we er alles aan doen om het tegen te gaan.” Op de plek waar het gebouw voor de dagbesteding moet komen, staan nu nog twee schuren. “Die gaan we slopen en dan bouwen we op een manier dat het helemaal opgaat in de omgeving", vertelt Van Pul. "Een ecologisch pand met grasdak, er wordt geen gas gestookt en de mensen zijn er van 9.00 tot 17.30 uur." De initiatiefnemer geeft aan nog niet klaar te zijn met het definitieve ontwerp en dat er waarschijnlijk niet voor het eerste kwartaal van het volgende jaar een bouwaanvraag bij de gemeente wordt neergelegd. 

Parkeerplaatsen

De vijftien parkeerplaatsen die worden gerealiseerd zijn voor de vijftien appartementen die zijn gebouwd in de voormalige Rabobank. “Het is op een plek die ligt aan één van de kleinste steegjes, daar kan nog niet fatsoenlijk een auto doorheen”, geeft Teunissen aan. Volgens Van Pul is anderhalf jaar geleden al een vergunning aangevraagd voor de realisatie van de parkeerplaatsen in de tuin van café De Snor: “Daar is een bouwvergunning voor. Er komen grasklinkers waar het gras doorheen groeit, omdat het een groene strook is.” Volgens van Pul wordt er niet op de Wal gebouwd, maar liggen de parkeerplaatsen daarnaast.