Staatsbosbeheer verwijdert preventief bomen en struiken bij uiterwaarden

Twan Teunissen van Staatsbosbeheer wijst de struik aan die bij de Oude Waal wordt weggehaald
Twan Teunissen van Staatsbosbeheer wijst de struik aan die bij de Oude Waal wordt weggehaald © RN7
BERG EN DAL & NIJMEGEN - Een aantal uiterwaarden bij Berg en Dal en Nijmegen zijn volgens Rijkswaterstaat te dicht begroeid. Daarom start Staatsbosbeheer de komende twee maanden met vegetatiebeheer. Dat is het verwijderen van struiken en bomen, omdat deze bij hoogwater anders kunnen zorgen voor opstuwing van het water.
Het vegetatiebeheer wordt bij verschillende uiterwaarden in Gelderland uitgevoerd. In Berg en Dal en Nijmegen gebeurt dat bij de Stadswaard, Bisonbaai, Millingerwaard en de Oude Waal.

Extreem hoogwater

Staatsbosbeheer is verplicht de door Rijkswaterstaat aangewezen bomen en struiken weg te halen. "Die staan precies op een plek waar veel stroming is bij extreem hoogwater", legt Twan Teunissen van Staatsbosbeheer uit. Bij hoge waterstanden is het van belang dat het water zo snel mogelijk naar de zee wordt afgevoerd.
Of we binnen de kortste keren te maken krijgen met een te hoge waterstand, valt volgens Teunissen moeilijk te voorspellen. "Theoretisch gezien kan dat ooit gebeuren."
Het vegetatiebeheer is al begonnen bij de Bemmelse Waard, ten noorden van de Waal. Komende week wordt er gestart in Nijmegen en Berg en Dal. De uiterwaarden blijven tijdens de werkzaamheden gewoon toegankelijk voor het publiek.