Week van de toegankelijkheid

Activiteiten in Cultura
Activiteiten in Cultura © Logo
EDE - Voorstellingen, stadswandelingen, rondleidingen, ervaringsparcours, prijsuitreikingen en workshops: van 3 t/m 8 oktober wordt overal in het land aandacht gevraagd voor toegankelijkheid. Met vrolijke en serieuze activiteiten. Online of op locatie. Thema dit jaar is sociale toegankelijkheid, want toegankelijkheid is meer dan het weghalen van fysieke en digitale drempels. In een écht toegankelijke samenleving wordt iedereen overal gastvrij en open ontvangen: gewoon welkom.
Overal in het land doen landelijke, regionale en lokale organisaties mee aan de Week. Zij laten op allerlei manieren zien dat toegankelijkheid belangrijk is.

Verschil tussen meedoen of buitengesloten worden

Toegankelijkheid op je werk, in openbare gebouwen en online is ronduit noodzakelijk om zelfstandig deel te kunnen nemen aan de samenleving. En toegankelijkheid maakt het leven ook een beetje aangenamer: een terrasje pakken, een middag winkelen, een expositie bezoeken, een rondje door het bos maken, lachen om een online filmpje. Toegankelijkheid maakt het verschil tussen wel of niet meedoen. Tussen welkom zijn of buitengesloten worden.

Inclusiecafé Cultura

Iedereen is welkom bij het Inclusiecafé op 3 oktober vanaf 16:00 uur in Cultura. Elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen met een hapje en een drankje staat centraal.
Programma:
Muziek van Theaterwerkplaats MOMO uit Ederveen
Wethouder Inclusie Karin Bijl opent de expositie van Kunstuitleen de Verbeelding
Child meets handicap: vrijwilligers lichten toe hoe zij schoolkinderen leren omgaan met mensen met een beperking.

Expositie in Cultura

In Cultura is er vanaf de Week van de Toegankelijkheid ongeveer 5 weken een expositie te zien van Kunstuitleen de Verbeelding van ‘s Heeren Loo. U ziet er schilderijen, papier-maché en keramiek.
De kunstenaars van ‘s Heeren Loo maken bij Rotonde Ateliers in Ede spontaan, direct en expressief werk. Unieke kunstwerken waarin ieder zijn eigenheid heeft gestopt. De kunstenaars laten in hun werken zien dat zij een waardevolle plek innemen in de maatschappij. Ze nodigen u uit om een kijkje te nemen in hun belevingswereld en de kunstzinnige talenten van mensen met een verstandelijke beperking te ontdekken. De Koplopers inclusie mochten met hun werk een expositie inrichten in Cultura. Wethouder inclusie Karin Bijl opent de expositie tijdens het inclusiecafé.
De expositie is te bekijken tijdens de openingstijden van de bibliotheek.