Wildkansel- en Bronsttochten vanaf Natuurcentrum Veluwe

Wildkanseltocht
Wildkanseltocht © Gerard_Heijink
EDE - Het liefdesspel is begonnen; de geweidragers zijn voor de wildkansel gearriveerd. Daarom organiseert Natuurcentrum Veluwe in oktober nog bijna dagelijks wildkansel- of bronsttochten.
Er is veel belangstelling voor deze tochten, maar voor verschillende avonden zijn nog tickets beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.natuurcentrumveluwe.nl
Onder begeleiding van een natuurgids een rustgebied in mogen. Dat is heel bijzonder, vooral in de bronsttijd. Want vanaf september begint het bij de edelherten te kriebelen. Geweidragers (mannelijke edelherten) gaan dan op zoek naar de hindes (vrouwelijke edelherten). Ze worden onrustig. De hormonen beginnen op te spelen en ze denken nog maar aan één ding: de voortplanting. Ze doen in deze zogenoemde bronsttijd veel moeite om indruk te maken op de hindes en hun rivalen. De bronsttijd gaat gepaard met veel imponeergedrag. Het burlen van de geweidragers galmt door de bossen. Om het bezit van de hindes wordt soms fel gevochten. En vanuit de wildkansel kun je dit prachtige schouwspel soms zien. De gids van het Natuurcentrum kan er van alles over vertellen.
Er is een grote kans om dit spektakel te zien vanaf wildkansel De Hindekamp, op ongeveer 2 kilometer afstand van Natuurcentrum Veluwe. De wildkansel is alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids van het Natuurcentrum.
De deelnemers gaan eerst onder begeleiding op de fiets van het Natuurcentrum naar de wildkansel en lopen vervolgens met de gids vanaf de rand van het bos over een ‘fluisterpad’ naar de ingang van de kansel.
De kosten van de Wildkansel- of Bronsttocht, inclusief het gebruik van een eenvoudige fiets van het Natuurcentrum, bedragen € 12,50 p.p. voor volwassenen en € 10,00 p.p. voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.
De tochten duren tot de schemering, ongeveer 2 uur. Neem een verrekijker mee en draag bij voorkeur donkere kleding. De ruimte is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De tocht is niet geschikt voor kinderen onder de 8 jaar.
Kijk voor het programma en aanvangstijden op www.natuurcentrumveluwe.nl
Deelnemers worden verzocht een halfuur voor aanvang van de tocht aanwezig te zijn.
Startpunt is het Natuurcentrum Veluwe, gelegen aan de Groot Ginkelseweg 2a, 6718 SL Ede (een zijweg van de N 224, provinciale weg Arnhem-Ede).
Voor deelname aan deze tochten is reserveren noodzakelijk. Reservering en betaling kan alleen via www.natuurcentrumveluwe.nl