Nijmeegse partijen willen noodfonds voor inwoners met energiearmoede

De sterk gestegen gasprijzen zorgen onder andere voor hogere stookkosten.
De sterk gestegen gasprijzen zorgen onder andere voor hogere stookkosten. © Pixabay
NIJMEGEN - De Nijmeegse fracties van PvdA en GroenLinks dienen woensdagavond een motie in waarin het college opgeroepen wordt met een noodfonds te komen om Nijmegenaren die door de gestegen energieprijzen niet meer kunnen rondkomen financieel te ondersteunen en eventueel te helpen met energiebesparende maatregelen. Ook in Nijmegen is zogenaamde ‘energiearmoede’ een zorgwekkend thema, en de indieners zijn van mening dat de maatregelen die vanuit het Rijk zijn aangekondigd te laat komen en onvoldoende zijn.

“Meer dan 8 procent ervaart energiearmoede”

Onderzoek van TNO laat zien dat 8,32 procent van de Nijmeegse huishoudens in energiearmoede leeft, schrijven indieners Adam Galijasevic (PvdA) en Abdulahi Hussen (GroenLinks). “Dat wil zeggen dat een huishouden onvoldoende toegang heeft tot goede energievoorzieningen in huis en het noodzakelijke gebruik van energie beperkt wordt vanwege de hoge rekening. In Biezen, Wolfskuil, Dukenburg en Lindenholt is het probleem nog groter en ligt het percentage huishoudens dat kampt met energiearmoede tussen de 9 en 13 procent en hoger. Het nieuwe prijsplafond is ontoereikend komt te laat voor vele huishoudens. Al vóór de stijging kon een op de zeven huishoudens de energierekening niet betalen. Er zijn inwoners die nu vastzitten aan torenhoge energiekosten zonder dat zij enig idee hebben hoe dit te gaan betalen. Zij dreigen in de schulden te komen. We moeten als gemeente niet wachten tot mensen in de schuldhulpverlening terechtkomen. In een welvarend land als Nederland zou niemand in de kou moeten staan. Het is onacceptabel dat huishoudens noodgedwongen een keuze moeten maken tussen de verwarming aanzetten, warm douchen of koken.”

Noodfonds

PvdA en GroenLinks willen daarom dat het college snel met een voorstel komt om vooruitlopend op de plannen van het Rijk een snelle oplossing te bieden aan mensen die door een sterk verhoogde energierekening in geldproblemen dreigen te raken of al zijn geraakt. Daarin moet wat betreft de partijen expliciet de mogelijkheid opgenomen worden tot het instellen van een noodfonds energiearmoede voor de Nijmegenaren die dat nodig hebben, evenals de mogelijkheden tot het nemen van snelle en effectieve energiebesparende maatregelen voor huishoudens met het risico op energiearmoede. “Daarbij moet meegenomen worden hoe door middel van maatwerk Nijmegenaren gecompenseerd kunnen worden voor de gestegen energiekosten. Hierbij moet niet alleen gekeken worden naar een inkomensgrens tot 130 procent van het sociaal minimum, maar moeten we ook inwoners boven deze grens te ondersteunen, zoals werkende armen en ondernemers.” Ook willen PvdA en meerjarenplan tegen energiearmoede. “Dit zodat we niet alleen op de korte termijn pleisters plakken, maar oplossingen voor lange termijn aandragen.”
De motie van PvdA en GroenLinks wordt woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering ingediend. De indieners gaan ervan uit dat de motie op brede steun in de gemeenteraad kan rekenen, omdat andere partijen er al positief op zouden hebben gereageerd.