Rijk van Nijmegen

CDA en BN&M willen speculanten weren op Beuningse woningmarkt

Er moeten nieuwe regels op de woningmarkt komen
Er moeten nieuwe regels op de woningmarkt komen © Pixabay
BEUNINGEN - De partijen CDA en BN&M in Beuningen willen dat de gemeente eigen inwoners meer kansen geeft op de woningmarkt. Beleggers en speculanten moeten zoveel mogelijk worden geweerd. Dat valt op te maken uit de schriftelijke vragen die beide partijen deze week hebben gesteld aan het college van B&W.
Beuningen Nu en Morgen (BN&M) wil dat de gemeente gaat onderzoeken of een zelfbewoningsplicht kan worden ingevoerd voor nieuwe en oudere woningen, waardoor starters uit de eigen regio meer kansen krijgen. In de raadsvragen wijst het CDA op een aanstaande wetswijziging, waardoor gemeenten extra mogelijkheden krijgen om huizen toe te wijzen aan de eigen inwoners.

Meer kansen voor starters

Fractievoorzitter Dave Preijers van het CDA constateert dat de hernieuwde Huisvestingswet naar de Kamer is gegaan en waarschijnlijk volgend jaar al ingaat. Met deze wet in de hand, hebben gemeenten meer ruimte om huizen (zowel huur- als koopwoningen) toe te wijzen aan de eigen inwoners. Volgens Preijers zou Beuningen nu al plannen moeten maken, en moeten bekijken welke mogelijkheden er straks zijn. Er vanuit gaande dat de wet wordt aangenomen.
BN&M-raadslid Robin Arians meldt dat de gemeente Nijmegen maatregelen gaat nemen om beleggers op de woningmarkt te weren. Nijmegen voert met ingang van volgend jaar een opkoopbescherming in voor woningen die verkocht worden, zodat die vier jaar lang niet mogen worden verhuurd. Deze regeling biedt onder andere meer kansen voor starters en zou ook de woningnood verminderen.

Speculanten wijken uit naar omgeving

BN&M is bang dat speculanten straks gaan uitwijken naar omliggende gemeenten die deze regeling nog niet hebben ingevoerd. Daarom vraagt BN&M (de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen) of een dergelijke regeling ook voor de gemeente Beuningen toepasbaar is. BN&M vraagt aan het college of men plannen heeft om een soortgelijke opkoopbescherming in te voeren.