Rivierengebied

CU en CDA vragen college om lokaal isolatieplan tegen energiearmoede

CU en CDA vragen college om lokaal isolatieplan tegen energiearmoede
CU en CDA vragen college om lokaal isolatieplan tegen energiearmoede © SRC
CULEMBORG - Het kabinet heeft vorige week op Prinsjesdag aangekondigd om mensen met energiearmoede via een Energieplafond voor een jaar tegemoet te komen. Volgens Kees van der Zaag, fractievoorzitter ChristenUnie Culemborg, is dit een belangrijke eerste goede stap. Hij vindt dat meer nodig is om duurzame energiearmoede tegen te gaan.
De prijzen van gas en elektriciteit blijven stijgen en er zijn veel alleenstaande huishoudens en gezinnen in Culemborg met lage inkomens die in een slecht of matig geïsoleerd huis wonen. Ze hebben geen geld om zelf te kunnen verduurzamen. Van der Zaag vindt dat er alles aan gedaan moet worden deze huurders en eigenaren te helpen waar dat mogelijk is.

Meldpunt voor slecht geïsoleerde huizen

ChristenUnie wil daarnaast een meldpunt voor slecht geïsoleerde huizen. In navolging van de Woonbond moet er in Culemborg huurverlaging komen voor slecht geïsoleerde huizen. Enkel glas is daarbij een onderhoudsgebrek en een reden voor huurverlaging.

Extra maatregelen

Verder wil Van der Zaag dat het college met de begrotingsbehandeling van 2023 met extra maatregelen komt om energiearmoede terug te dringen. Raadslid Marco van Zandwijk vult hem aan: "Juist met het huidige (tijdelijke) overschot in de begroting, welke het gevolg is van de eerder ingevoerde verhoging van de OZB, zou dat moeten kunnen. We moeten ook lokaal doen wat mogelijk is. Als het aan ons ligt, zetten we dat geld in voor gezinnen en huishoudens die nu onze steun verdienen. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat gezinnen en huishoudens zich anders echt in de schulden moeten steken. Daar nu niet actief op acteren zal tot een veelvoud aan maatschappelijke kosten leiden."