Arnhem en omstreken

Duiven geniet van zonovergoten 'Duuve te Gek'

Leerlingen dansen een onderdeel van de voorstelling 'Lalela'
Leerlingen dansen een onderdeel van de voorstelling 'Lalela' © RTV Connect
DUIVEN - Op een drukbezochte jubileumeditie van 'Duuve te Gek' presenteert een aantal Duivense verenigingen zich zondagmiddag aan de inwoners van het dorp. "Hier hebben we drie jaar op gewacht", lacht burgemeester Hieltjes, terwijl hij opzij stapt voor een passerende clown.
Het evenement, dat dit jaar de 20ste editie beleeft, begint zondagmiddag wat aarzelend. "Maar de zon schijnt, dus het wordt straks zeker drukker", stelt Noël rond 12.30 uur. Hij staat met zijn poffertjes tussen het gemeentehuis en het winkelcentrum. Achter hem slenteren de eerste Duivenaren langs kraampjes en op het Liemers Plein liggen de banners van het WK volleybal en staan onder meer korfbalclub Duko en de politie. "Zij hebben de ruimte nodig."
Vooral het kraampje van de politie is populair bij de kinderen. Zij krijgen er reflectoren voor in de spaken van hun fiets, een zaklampje of een drinkbeker met het logo van de politie. Daarnaast kunnen de kinderen en hun ouders een kijkje nemen in een politiebusje.

Dansen uit eigen voorstelling

Dansschool Swabaa Movements heeft haar eigen podium, waar een groepje streetdansers indruk maakt met 'Vuur' en 'Water'. Het zijn onderdelen van de door de danschool zelf geschreven uitvoering 'Lalela'. Daarna vertederen de allerkleinsten met een stukje uit 'de Notenkraker'.
Verderop vertelt wethouder Tiedink dat zij vroeger ook bij de scouting heeft gezeten. Scouting Duiven heeft niet alleen een kraampje staan, maar laat kinderen ook marshmallows roosteren op een houtvuurtje.

Storm en pandemie

Het is voor het eerst sinds 2018 dat 'Duuve te Gek' weer wordt gehouden. In 2019 moest het evenement op het laatste moment wijken voor een zware storm en in de afgelopen twee jaar kon het geen doorgang vinden als gevolg van de coronapandemie. "Maar nu is het genieten", aldus Hieltjes. "Het is prachtig weer, de opkomst is goed en dit is een mooie afspiegeling van wat Duiven allemaal te bieden heeft."