Noord-Veluwe

Milieuzorg Epe trekt andere jas aan

Odile Rijken, Gerard van Emmerik, voorzitter Pieter Swinkels en Michel Dubois.
Odile Rijken, Gerard van Emmerik, voorzitter Pieter Swinkels en Michel Dubois. © NME
EPE - Bij Milieuzorg Epe, VME hangt verandering in de lucht. Vanaf heden tooit de vereniging zich met de nieuwe naam ‘Natuur en Milieu Epe’, kortweg NME. Onlangs was het bestuur al gewijzigd en nu is er bovendien een nieuwe missie geformuleerd. En ja, daar hoort dan ook een nieuwe naam bij die beter bij die missie aansluit – én bij de huidige tijd.
De vereniging constateert dat het milieu het zwaar te verduren heeft en voelt dan ook de noodzaak om meer samen te werken met andere organisaties en met de lokale overheden. Een herkenbare, eigentijdse naam is dan wel zo prettig. "En bovendien drukt deze naam preciezer uit waar wij voor staan: de natuur en het milieu", aldus de kersverse voorzitter Pieter Swinkels. Hij neemt het stokje over van Rieks van der Straaten, die vanaf 2016, na vertrek van stamvader Jan Polman, steeds de spil is geweest van de vereniging. De overige bestuursleden zijn nu Michel Dubois, Gerard van Emmerik en Odile Rijken.

Natuur en Milieu Epe wil groeien

Natuur en Milieu Epe -NME- wil meer leden werven, om zo doeltreffender te kunnen reageren op actuele ontwikkelingen. Van belang daarbij is ook het bereiken van de jongere Epenaren. Juist hen denkt NME aan te kunnen spreken met een gloednieuwe missie waarin de ecologische crisis benoemd wordt en waarin de oproep klinkt om samen het leefmilieu te verbeteren. Het is immers helemaal niet vanzelfsprekend om in een groene omgeving te kunnen wonen, werken en studeren.

Speerpunten en actie

Genoemde missie en de daaruit voortvloeiende visie zullen binnenkort als documenten op de aangepaste website te lezen zijn. Het is wel een grote jas, die de vereniging aantrekt. “Ja, er ligt veel werk, dat is waar,” zegt Swinkels, “maar we gaan ons elk jaar op een beperkt aantal onderwerpen richten, onze zogeheten speerpunten. Want het is beter om succes te boeken met een klein aantal zaken dan half werk te leveren op een veelheid van kwesties.” De komende tijd worden de eerste speerpunten bekendgemaakt en zal ook een eerste actie aangekondigd worden.
Natuur en Milieu Epe roept iedere betrokken burger op om donateur of misschien zelfs actief lid te worden van de vereniging. Voor contact kan men een mail sturen naar milieuzorgepe@gmail.com.